Запишете час онлайн

Ние малко познаваме собствения си организъм, оная чудна човешка машина, която работи безспирно, и смятаме, че тя мъчно се разваля, или ако се развали, сама от себе си се поправя.

~ Петър Димков
Масаж
тест
Кой масаж е подходящ за мен?

Как да върнеш баланса, да се заредиш със здраве и с позитивна енергия. Направи теста

Ваучер за
масаж
Подари здраве и релакс

Най-хубавият подарък е здравето, а най-ценните подаръци са тези, които правим за своите любими хора.

Вижте повече
Масажи
и терапии
Вижте повече
Защо е полезен
масажът
Вижте повече
Полезно е
да знаете
Вижте повече
Кой масаж е
подходящ за мен
Вижте повече
Високо препоръчван от TripAdvisor
Посетете TripAdvisor »

Натурален билков чай

В СТРАНАТА НА ЧАЕНИТЕ ЧУДЕСА

"За мен няма достатъчно голяма чаша чай и достатъчно дълга книга."
~ „Алиса в страната на чудесата“, Луиз Карол

Декорацията на стаята няма значение. И музиката не е задължителна. Чашата за чай също е въпрос на избор. Важни са единствено ароматът и вкусът – не прекалено сладък, леко нагарчащ. Чай за социализация, чай, когато искаш да си сам, чай, когато не се чувстваш добре, чай, когато си щастлив. Защото чаят е вълшебство и като всяка истинска магия има прастари корени.

11-ти век преди Христа, по време на династията Тан в Китай, се сервират първите чаши чай. Чаеният ритуал се пренася в императорския двор на Япония и скоро се превръща в култ сред японците. Появява се чаената церемония Ча-но-ю (горещата вода за чай), описана от журналистът историк Лафкадио Хърн като „най-перфектния, най-спокоен, грациозен и очарователен маниер за поднасяне на чай.”

Европа реагира недоверчиво и скептично по отношение на лековитата напитка. Отначало е продаван като скъп и луксозен продукт във Франция, балтийските държави и Холандия. Постепенно, с увеличаването на вноса, цената му пада и той добива все по-голяма популярност. В консервативна Англия, най-важна роля за създаване на чаената английска традиция има крал Чарлз II, заедно със съпругата му Катерин де Браганса.

Днес целият свят е в плен на чаеното чудо. Според редица изследвания, чаят има високо съдържание на антиоксиданти, а полифенолът в неговия състав се бори с раковите клетки. Освен прекрасния вкус и аромат, редовната употреба на чай намалява риска от сърдечен удар. Билковият чай се препоръчва и за намаляване на натрупания лош холестерол в артериите и защита на костите. Пиенето на чай помага на имунната система. Чаят без добавена захар е препоръчителен при спазване на диета, защото ускорява метаболизма и не съдържа калории.

Няма друга напитка, която да инспирира такова уважение и създаването на толкова разнообразни и любопитни церемонии. В Индия съществува титлата „майстор на чая“, които приготвя напитката по оригинална рецепта и го поднася с автентичен ритуал. Чаят се кипва в мляко на бавен огън, след това към него се прибавя тръстикова захар, зрънца черен пипер и карамфил.

Мароканската чаена традиция изисква чаят да бъде приготвен от най-възрастния мъж в дома. Запарката е смес от затворени в топчета листа от зелен чай, а в Тайланд предпочитат чай с по-кремообразна структура, който се сервира върху лед.

В Турция на почит е силният чай, който се сервира в специфични малки чаши с бучка захар. Популярният турски чай има редица полезни качества. Там „чаеното време“ е по всяко време - след закуска, обяд и вечеря. Англичаните пък имат строго фиксирани часове за пиене на чай – от 17.00 до 19.00 часа, когато поднасят напитката с топли и студени закуски.

Самоварът е приказният дух на руските чаени ритуали и винаги е поставен в центъра на масата. До него, далеч по-невидим и непретенциозен, се поставя още един чайник за чаена заварка. Той запарва много силен чай. Всеки гост може да налее в своята чаша нужното количество силна запарка и след това да го разреди с гореща вода от Негово Величество Самовара.
Мате пък е чаеният крал в Южна Америка открит от индианските племена. Това е тонизираща напитка с високо съдържание на кофеин. Мате се пие с метална сламка от специална куха кратунка.

България също има своят „чаен майстор“ и неговото име Петър Димков. „За всяка болка има билка“ - казва той, още приживе наричан Лечителят. Петър Димков е един от бележитите българи, който завинаги ще остане в сърцата на хората, на които е помогнал и чийто живот е променил. В тритомника „Българска народна медицина“ Димков е събрал хилядолетното познание за природолечението по нашите земи – територия благословена от билки и лековити растения. Книгата му е резултат на упорита и безкористна дългогодишна работа в областта на българската народна медицина и фитотерапията, в която той открива и прилага свои оригинални съчетания от билки.

Лековитото чудо на чая е цяла наука, свят на здраве и древно знание. Българският народ е благословен с растения и билки за здраве, които ни помагат да живеем по-добре и да бъдем здрави всеки ден. Възползвайте се от омайните здравословни тайни, които растат в нашите земи.

Каза ли днес Благодаря?
За благодарността с грижа или за грижата с грижа
Thank you, Merci, Danke, Grazie, Tack, Kiitos, Arigatô, Спасибо…
Замисляли ли сте се, че всъщност „благодаря“ е глагол. Тя ни приближава един към друг, руши стените на апатията, ражда усмивки и лекота, омекотява отношенията помежду ни. Благодарете всеки път, когато можете, благодарете за нечия грижа и време, за всеотдайността, за любовта, добрината или житейските уроци. Благодарете от сърце, с желание и… с ГРИЖА.
Вижте повече