Не отивай там, където пътят може да те отведе; вместо това иди там, където няма път и остави следа.

~ Ралф У. Емерсън

Болки в гърба и болки в кръста

Защо пренебрегваме болката в гърба и кръста?

Болките в гърба и болките в кръста са симптом, който се среща при много хора. Може би това е една от причините да не поемаме отговорност за лечението си, когато изпитаме от познатата болка. Отлагаме да се погрижим за себе си, тъй като ни се струва, че това не е сериозен проблем. След като околните видимо не предприемат действия да облекчат състоянието си, нашите симптоми също биха могли да се наредят на самия край на дългата опашка от приоритети. Съгласни ли сте?

Болки в гърба. Бълки в кръста.
Погрижи се
от БлогаРазгледай още...

Енергийните блокажи

Застоялата енергия - да изчистим живота си

енергийните блокажи
избрано на фокус
Виж повече
Още статии
Поставяне на вендузи - София - Вакуум масаж. Ползи от масаж с вендузи.

Как Вендузите помагат на здравето?

Вендузотерапията - предимства и ползи

Виж повече
Хронични болки, неврологични заболявани, мускулни болки.

Какво знаем за хроничните болки?

Болки в гърба, кръста, ставите. Ишиас, плексит, невралгия.

Виж повече
Масаж при артрит. Как да намалим болката в ставите и сухожилията. Болка в коленете | Център за масаж Падмалая, София

Масаж при артрит и болки в коленете

За болката с уважение

Виж повече

Отлагаме да се погрижим за себе си, тъй като ни се струва, че това не е сериозен проблем. След като околните видимо не предприемат действия да облекчат състоянието си, нашите симптоми също биха могли да се наредят на самия край на дългата опашка от приоритети. Съгласни ли сте?

Ако все пак не ви задоволява мисълта да останете в болката, ние ще ви споделим нашите полезни съвети. Ще започнем с това как с прости ежедневни избори можем да намалим риска от получаване на неприятните симптоми в гърба, а след това – за тези, които са изпуснали момента с превенцията – ще ви разкрием нашето решение за лекуване на болката.

Искате да избегнете болката в гърба?

Упражнявайте се - редовните физически упражнения помагат за изграждане на сила, както и за поддържане на телесното тегло в норма. Експертите казват, че леките занимания по аеробика са най-ефективни. Хубаво е да се подбират дейности, които не напрягат гърба. След всеки период на обездвижване e хубаво да се започва с леки упражнения. Активности като ходене, плуване и каране на колело могат да увеличат мускулната сила и еластичност. Много добре тонизира и зарежда с енергия йогийската серия „Слънчев поздрав”, която отнема само няколко минути.

Хранете се здравословно и приемайте достатъчно течности. Пълноценното хранене е особено важно за поддържане на здрави кости, стави и хрущяли. Необходима е храна с калций, флуор и магнезий - за предпочитане истински, не на таблетки.

Поддържайте здравословно телесно тегло
- то ви подпомага да имате добро здраве и да избегнете болките в гърба.

Седете пред компютъра по възможно най-щадящ начин - ако редовно използвате компютър, е важно да се гарантира, че имате стол с добра опора за гърба и главата. Има няколко възможни пози на стоене пред бюро, които специалистите считат за подходящи. При всяка една от тях приоритет е гръбнакът да бъде изправен, а кръстът да бъде подкрепян от облегалката. Препоръчва се нивото на коленете да е близко до това на таза, или малко по-ниско. Лекарите съветват главата да е изправена, а очите ви да бъдат фокусирани около средата на монитора. За „постройката“ на тялото е важна и постоянната връзка на стъпалата със земята.
Сменяйте възможно на-често позицията, в която седите - опитвайте се на всеки 30-40 мин. работа в седеж да ставате прави за 5-10 мин. Разходете се из офиса или направете лек стречинг на мускулите, за да облекчите напрежението. Малка възглавница или навита на руло кърпа поставена зад кръста може да предостави допълнителна подкрепа и комфорт на гърба. Ако трябва да седите за по-дълъг период от време, задължително правете кратки упражнения след това.

Дръжте гърба си топъл – болките в кръста и шийните прешлени често са причинени от преохлаждане и влага.

Бъдете внимателни, когато вдигате тежки предмети - принципът, който ще ви бъде наистина полезен е да помните, че краката трябва да бъдат натоварени, а не гърба. При повдигането дръжте гърба си изправен, колкото можете, така че да може да се поддържа баланс, като свивате само в коленете и държите товара близо до тялото си.

Подберете матрак, който държи гръбнака ви изправен – това е основна грижа, която можете да положите за гърба си.

Избягвайте помещения с климатици - aко това е невъзможно, избягвайте да стоите на пътя на въздушната струя.

Носете удобни обувки с ниски токове, а в случаи на плоскостъпие, носете стелки.

А какво правим, ако болката в гърба или болката в кръста вече ни измъчва?

Препоръките за справяне с болките в гърба са многобройни и варират в зависимост от конкретната причина, която е източник на оплакването. Вярванията за това как трябва да се подходи към симптома също са различни. Допирната точка между повечето специалисти е препоръката за повече движение, правилна поза при работа и качествен сън в добри условия. Когато това не е достатъчно, някои избират да прибягнат към традиционна или алтернативна медицина, дори и хирургически интервенции. 

Подходите са различни, но общ е стремежът към постигане на баланс в тялото. Това е и посоката, в която работим . За нас масажът е един от най- ефективните инструменти за възстановяване на хармонията в тялото.

Медицинската общност все повече приема масажа като адекватно самостоятелно лечение за различните типове болка в гърба, както и като добавка към друг вид медицински подход. Споделяме с вас основните ползи, които масажът дава на хората, които страдат от тези симптоми. Реалният списък е много по-дълъг и ни предстои да ви разкажем повече.

В резултат на един качествен масаж се подобрява кръвообръщението, поради което мускулите и тъканите си набавят необходимата храна. Така се намалява болезнеността след физическа активност и меките тъкани са по-защитени от нараняване.

Напрежението, причинено от стяганията в мускулите намалява – с отпочиването на мускулите може да се подобри гъвкавостта и да се повиши качеството на съня.
При масаж в мозъка се отделят повече ендорфини, в резултат на което настроението се повишава за сметка на стреса и напрежението. Това е важен фактор за намаляването или излекуването на болката.

Масажът представлява едновременно превенция и лечение срещу стреса и физическите болки, безценен е в случаи на болка във врата, раменете, гърба, кръста. Когато говорим за истински лечебен масаж, той трябва да бъде насочен към отпускане и освобождаване на мускулите, за да могат те да се разтегнат и нормално да се съкращават.

Чрез хармонизиране на нервната система и освобождаване на тялото от мускулно напрежение, масажът поддържа жизнената енергия в организма. Тялото се разглежда в неговото единство - древен принцип в медицината, позабравен от съвременните лекари.

Препоръчваме ви масажна терапия, ако страдате от посочените симптоми. А в случай, че просто искате да сте по-здрави, силни и да се предпазите от нежелани болки, то масаж веднъж седмично, или веднъж на две седмици, е идеално решение.

Това са само малка част от предимствата, с които масажът дарява хората, които посягат към него. Повече можете да научите от следващите ни статии, или направо от вълшебните ръце на нашите терапевти. Ще подходим индивидуално към вашият проблем, с лечебни техники и похвати, с които боравим умело, а съветите, които ще дадем за правилната стойка, ще бъдат съобразени с вашето състояние и работна среда. Важно е да чувстваме, че сме в добри ръце!

Благодарим ви, бъдете здрави!

© Център за масаж Падмалая, гр. София. Всички права запазени. Копирането, изменянето, възпроизвеждането, адаптирането и поставането по други сайтове на съдържанието на тази статия, целият й текст или части от него не е разрешено. Можете да споделите статията използвайки иконките за споделяне в долния десен ъгъл или чрез директен линк към тази страница.

Сподели