Тези, които носят светлина на другите, никога не остават на тъмно.

~ Питър Пан

Подарък за имен ден

Ваучер за масаж от Padmalaya е чудесна идея за подарък за именик

Именият ден заема специално място сред празниците на много хора по света – това е вторият съвсем личен празник, за който те получават благопожелания и подаръци, събират се с близки и приятели и празнуват… името си. Защото името е важно!
Въпреки че всяка култура има различни традиции около имените дни, всички те имат едно общо нещо: името. Независимо дали се търсим подарък за Маргарита или Константин, то в годината има два дни, които са специални за тях! Въпреки че рожденият ден наистина е изключително личен, именият ден носи също толкова голямо значение. В много страни вярват, че именият ден е по-важен от рождения, защото рожденият ден ни свързва със земята, а именият ден ни свързва с небето. В Библията се споменава, че когато някой получи свое ново име, той получава и своята мисия.

От древни времена се смята, че името не е просто комбинация от звуци, а наричане, което може да предначертае съдбата, да подсили характера, да защити или да пожелае нещо специално на детето, което ще го носи през целия си живот. Желязко – да е здрав и силен; Добрина – да не спира да е добра; Георги – да е смел воин; Светла – да носи светлина… Името е толкова важно, че в много древни традиции преминаването от една социална роля в друга е било свързано с промяна на името. Тази традиция и до днес се спазва при даване на обет за монашество или богослужение и посветените получават нови имена, различни от светските.


Оригинален подарък за имен ден, какъв подарък да избера?

Следващият път, когато не знаете рождения ден на някого или пък неволно сте го пропуснали, не се притеснявайте, ами потърсете именния му ден и му подарете оригинален подарък за имен ден, който дълго ще помни. Не поредния сувенир, който да остане в шкафа или дреха, която не знаете дали ще носи, а преживяване, което ще му достави удоволствие и радост за дълго време. Преживяване каквото е един качествен, професионален масаж!
Масажът е перфектният начин да кажеш „обичам те, грижа ме е за теб, искам да се усмихваш”. Мястото, атмосферата, ароматите, музиката, професионализмът на умелите масажисти – защото в Падмалая създаваме вълшебство, за да накараме вашият именик да се отпусне, да забрави за стреса и напрежението от забързания ден, да се наслади на момента изпълнен с истинска почивка и спокойствие и да се зареди с енергия и добро настроение. Масажът е перфектният подарък за именик, който работи много и има нужда от терапевтичен масаж. Масажът е и страхотен подарък за имен ден за колега, който има нужда от релаксиращо преживяване, за да се усмихва отново. Изберете масаж за подарък за имен ден на жена или пък подарък за имен ден мъж, които обичате и уважавате, за да им подарите малко вълшебно време за възстановяване на тялото и рестартиране на радостта в душата.


Знаете ли как се празнува имения ден по света?

Традицията за празнуването на имените дни датира още от Средновековието и води началото си от списъка с празници, отбелязвани в памет на светци и мъченици от православната и католическата църква. Църквата насърчава празнуването на светците и имените дни дори повече от рождените дни, които се разглеждат като езическа традиция. Има различни официални списъци с имена за всяка държава, въпреки че някои от тях се празнуват в един и същи ден в няколко страни.
Празникът се различава в различните държави. Мнозина може дори да го смятат за по-важен от рождения ден, докато други едва отбелязват традицията.

Ето какви са някои от различните традиции по света:

България 

Имените дни са свързани с Българската източноправославна църква. Според традицията на имен ден не се кани и гостите трябва да идват по собствено желание. Днес хората предпочитат да забавляват гостите си у дома или пък да заведат приятелите си навън в бар или ресторант. Празненствата са подобни на тези по рождените дни, но обикновено храната, музиката и усещането са малко по-традиционни.

Чехия

Все още е обичайно чешките родители да избират името на бебето си от календара за имен ден. Първоначалният списък е римокатолическият календар на светците, но са направени промени, за да отразят днешната употреба на имена. Имените дни обикновено са по-малко важни от рождените, но тържествата често се провеждат заедно с приятели или колеги със същото име.

Финландия

Всеки ден, с изключение на Нова година, Коледа и 29 февруари, е имен ден и следва календара, публикуван от университета в Хелзинки, който всяка година преглежда списъка според популярността на имената. За всеки ден има имена както на финландски, така и на шведски. Финландската православна църква има собствен календар на имените дни, съответстващ на празниците на православните светци.

Гърция

Според гръцката православна църква всеки ден от годината е посветен на паметта на светец или мъченик. По-често се празнуват имени дни, отколкото рождени дни в Гърция и Кипър. Обикновено има голямо тържество с празнични ястия, специални десерти и подаръци.

Северна Македония

Македонците чакат хората да дойдат в дома им и задължението на именника е да посрещне подобаващо гостите.

Латвия

Всеки ден, с изключение на 29 февруари, е имен ден с до четири имена за всеки ден от годината. Популярен начин за празнуване на имен ден е на работното място, като колегите пристигат един след друг с цветя, сладкиши и малки подаръци. Децата, празнуващи имен ден, обикновено носят сладки за съученици и учители.

Полша

Имените дни се празнуват в допълнение към рождените дни, като традиционно в дома на празнуващия идват приятели. Има много за ядене и пиене, като празнуващият получава подаръци, точно както на рожден ден.

Румъния

И тук именият ден съвпада с деня на Светеца и е почти толкова важен, колкото и рождения. Интересен факт е, че всички дами, които нямат име на светец, празнуват имен ден на Цветница.

Русия

Календарът за имени дни е отделен от обичайния календар. Отбелязват се по различни начини: от картички и цветя до парти, подобно на рожден ден.

Италия

Италианският имен ден се нарича Ономастико и се чества в деня на Светеца със същото име. В Северна Италия вече не е много популярен, но в южната част на страната хората все още получават честитки и пожелания по повод имения си ден.

Франция

Във Франция имените дни са важна част от празничния календар. Имениците получават дребни подаръчета от приятелите и семействата си.

Дори в Седемте кралства - Според Game of Thrones Wiki именият ден е обичай в обществото на Седемте кралства и съвпада с рождения. Това е ежегодно тържество, отбелязващо името на човека и служещо за изчисляване на неговата възраст. Бебетата се кръщават в деня, в който се раждат. Имениците получават подаръци от семейството и приятелите си на своя имен ден.
Така че, ако сте фенове на тази чудесна поредица, ПОДАРЪК ЗА ИМЕН ДЕН ще бъде една чудесна, стилна и приятна изненада за вашия любим човек, обичан роднина, прекрасен шеф, приятел или колега.

Кой кога празнува своя имен ден - Пълен списък с имената празнуващи имени дни през годината:

ВИЖТЕ ТУК