Eлизабет: - Има моменти, в които можем да направим правилния избор!
Джак: - Оооо, обичам ги тези моменти... Винаги им махам като минават покрай мен.

~ Карибски пирати

За първи път на масаж

Какво да очаквате?

Какво информация трябва да споделя с моят терапевт?
Ако това е първия път, в който идвате на масаж, вашият терапевт ще ви зададе някои въпроси относно: причината за вашето посещение, текущото ви здравословно състояние, медицинска история, начин на живот (здравословни навици, спорт, работа, нива на стрес). Ще обсъдите кои са зоните, нуждаещи се от специално внимание - къде чувствате напрежение, схващане, първични или хронични болки, имате ли разтежения и травми и как сте ги получили… Информацията за вашето здравословно състояние е от изключителна важност за провеждането на процедурата. Непременно информирайте терапевта си, ако имате някакъв здравословен проблем или специфично медицинско състояние изискващо специално внимание.

Масажът при болки в гърба, болки в кръста и болки в мускулите.
Първи масаж?
Какво още да видите
Добави още...
Комбинирани масажи Виж повече
Откровено за стреса

С обич към тялото

Откровено за стреса Виж повече
Сейки
Сейки - Изкуството да дишаш

Изкуството да дишаш

Виж повече
Безоблачно...
Релаксиращи масажи

Спокойствие...

Виж повече
Кой масаж Е за мен?

Направи теста и разбери повече

Виж повече

Как и защо масажът помага?

Масажът повишава качеството на живота и здравето, което го прави важна част от здравословната програма на всеки един човек. Защо масажът помага? - Пълният списък на ползите от масажа можете да видите в страницата  ПОЛЗИ ОТ МАСАЖА

Какво информация трябва да споделя с моят терапевт?

Ако това е първия път, в който идвате на масаж, вашият терапевт ще ви зададе някои въпроси относно: причината за вашето посещение, текущото ви здравословно състояние, медицинска история, начин на живот (здравословни навици, спорт, работа, нива на стрес). Ще обсъдите кои са зоните, нуждаещи се от специално внимание - къде чувствате напрежение, схващане, първични или хронични болки, имате ли разтежения и травми и как сте ги получили… Информацията за вашето здравословно състояние е от изключителна важност за провеждането на процедурата. Непременно информирайте терапевта си, ако имате някакъв здравословен проблем или специфично медицинско състояние изискващо специално внимание.

Кой масаж да избера?

Ако се чудите какъв тип масаж да изберете, добрата новина е че не трябва да бъдете експерт и да познавате всички видове масажи, за да си запишете час. След като проведете разговор с вашия терапевт относно целта на посещението ви и здравословното ви състояние, той ще може да ви препоръча масаж съобразен с вашите нужди. В повечето случаи, масажът ще бъде комбинация от различни техники, които ще помогнат да бъде постигнат резултатът, който търсите.

Ако има зони, които искате да бъдат избягвани по време на масажа, уведомете вашият терапевт за това – места където имате прекалено много гъдел, скорошна операция и т.н.

На първо място терапевтът трябва да се увери, че не съществуват никакви противопоказания, за да започне масажът.
На второ място той трябва да знае какви са вашите нужди и очаквания, като информацията, която предоставяте помага на терапевта да определи какви техники и похвати да използва, колко силен да бъде натиска и как точно да структурира масажната терапия, така че тя да бъде максимално оздравителна и полезна.

Как да се приготвя за масаж?

Вашето лично пространство - 
След като проведете началния разговор, вашият терапевт ще напусне стаята, за да ви осигури уединение и личен комфорт, за да се подготвите за масажа. В съблекалнята ще намерите запечатано еднократно бельо, което да използвате. Не забравяйте да свалите и всички бижута и аксесоари, защото те биха попречили на масажа.

Ако не се чувствате комфортно да свалите всичките си дрехи и да използвате еднократното бельо, съблечете толкова доколкото се чувствате комфортно. Вярно е че мускулите ви ще бъдат лекувани и третирани по-ефективно, ако облеклото ви не пречи на това, но целта на масажа е не само да се облекчи болката и мускулната умора, но и да се осигури максимално комфортна за клиента среда.

Съществуват доза погрешни схващания, когато стане въпрос за масаж. Практиката на масажната терапия е с хилядолетна история, уважавана, популярна и изключително полезна за здравето и няма нищо общо с предлагане на интимни или подобни услуги по какъвто и да било начин или поне не в нашето студио.

Ако смятате, че масажът би ви смутил по някакъв начин и предпочитате да останете напълно облечени, то винаги можете да попитате за опцията масаж на земя: възстановителен масаж, японски масаж шиацу, тай масаж или юмейхо – всички те се изпълняват на земята на специален дюшек, като през цялото време сте облечени с удобни за вас дрехи.

След като се приготвите, легнете на масажната маса и се завийте с чаршафа, който е оставен специално за вас. Неговата цел е да ви осигури комфорт и благоприличие по време на масажа, както и да не позволи тялото ви да настине. По време на масажа отвита ще бъде единствено зоната която се работи в дадения конкретен момент. След като работата по нея приключи тя отново ще бъде покрита и терапевтът ще премине към следващата зона за работа. Ако по някаква причина ви е хладно или искате още завивки, не се колебайте да попитате.

След като сте легнали на масажната кушетка и сте се завили, терапевтът ще почука на вратата и ако вече готови, можете да му кажете да влезне или да му кажете да изчака, ако ви трябва още време.

Как протича масажа?

Масажът се извършва на удобна масажна маса оборудвана с подгряващо одеяло, което да ви затопли и поддържа комфортна температура по време на масажа. Ако предпочитате, може да поискате то да бъде изключено.

Очаквайте спокойна и приятна атмосфера за вашия масаж. По време на масажа ще свири тиха музика за по-добра релаксация и светлината в стаята ще бъде приглушена, за да ви осигури по-голям комфорт. Ако предпочитате пълна тишина или по-силна светлина, помолете терапевта да изключи музиката или да увеличи светлината.

Ако това е вашия първи масаж, необходимо е да знаете, че ключът към постигане на перфектния масаж се състои в комуникацията. Уведомете вашия терапевт дали имате нужда от обща релаксация и намаляване на стреса или имате конкретни зони от тялото, в които изпитвате болка и напрежение и които се нуждаят от специално внимание.

Една стандартна масажна терапия за обща релаксация, намаляване на стреса и напрежението и тонизиране на мускулите обикновено включва работа върху всички основни области на тялото (гръб, кръст, врат, рамене, крака, ръце, скалп); докато терапия насочена към специфична травма, болка или скованост, която имате ще бъде фокусирана специално върху проблемните зони, като много по-малко внимание ще бъде обърнато на останалите зони от тялото.
Всички масажни терапии могат да бъдат изпълнени в два варианта: 60 и 80 минути. Изключение прави частичният масаж във варианти 30 и 50 минути, и Релаксиращият масаж в пакет със Сейки - енергийна терапия, който е 90 миути.

По време на масажната процедура терапевтът ви ще ви попита за нивото(силата) на натиск, което предпочитате. Не се притеснявайте да съобщавате кога е необходимо да се увеличи натиска или кога да се намали. Със сигурност бихте понесли и дълбокотъканен или спортен масаж, чиито техники работят и върху по-дълбокия слой мускули в тялото и са много полезни за по-сериозни или спортни травми, но целта на първото ви посещение не е да направите впечатление с толерантността си към болка и силен натиск. Не искайте натискът да бъде прекалено силен първия път, докато тялото ви не свикне с масажа. Възможно е след масажа да имате усещане за мускулна треска.

Едно от най-важните неща, които трябва да запомните за масажа, е колкото по-напрегнато е тялото ви, толкова повече усещането за болка и дискомфорт ще е по-голямо, когато се работи над болезнените зони, затова старайте се да бъдете максимално отпуснати и релаксирани. Не приказвайте много, просто затворете очи и се отпуснете. Ако постоянно бъбрите, това ще разконцентрира терапевта и масажът няма да бъде пълноценен.

Мога ли да заспя по време на масажа?

Не се притеснявайте ако заспите по време на масажа. Повечето хора се притесняват, че може да обидят терапевта, ако заспят. Едни добре отпуснати от напрежението тяло и съзнание биха задремали, което означава че терапевтът изпълнява добре работата си. Някои по-неспокойни хора се притесняват да не направят нещо смущаващо в съня си, като хъркане, мърморене или изпускане на газ. Това няма да смути вашия терапевт. Просто се отпуснете и не мислете за нищо.

Важно е да знаете също: Това е масаж, а не среща. Няма значение дали имате косми на краката или под мишниците, дали сте си взели душ или не, защото не сте имали време или идвате от работа. Терапевтите работят със изпотени спортисти, пациенти след терапия, хора след тежка работа. Виждат хора във всякакви форми, размери и условия.
Да, хигиената е важна и е добре да вземете душ преди часът ви за масаж, но СЕРИОЗНО - оставете несигурността у дома, ако наистина искате да се насладите на преживяването. По време на вашия масаж, трябва максимално да се отпуснете и да се наслаждавате на прекараното време, без да се притеснявате за незначителни неща, които не притесняват нас.
И наистина... нямаме нищо против, че сте качили 5-10 кг през последната ви дълга ваканция или зимния сезон!

Когато масажът приключи, терапевтът ще ви уведоми за това и отново ще излезе от стаята, за да ви остави насаме, да се облечете. Щом сте готови, излезте от стаята и ако имате допълнителни въпроси можете да ги зададете на вашия терапевт.

Докато терапевтът ни прави всичко възможно да предложи на всеки един наш гост възможно най-добрия масаж, то за да се възползвате максимално от масажа и да се почувствате напълно презаредени, релаксирани и хармонични, зависи също и от вас.

Важна информация - какво трябва да зная?

 • Не приемайте храна точно преди часа ви за масаж.
 • Бъдете навреме за часа си, за да може да се насладите на всяка една минута от вашето време за масаж и да има достатъчно време да обсъдите вашите нужди и целите на посещението ви с терапевта.
 • По време на масажа, бъдете максимално отпуснати и не забравяйте да дишате. Колкото по отпуснато е тялото ви, толкова по-добри резултати от масажа ще имате. Не бъбрете през цялото време, а се опитайте да се насладите на музиката и миговете спокойствие.
 • След като приключи масажа, пийте повече вода до края на деня. Тя ще помогне за по-бързото изхвърляне на токсините от тялото ви, чийто процес масажът вече е стартирал.
 • Употреба на алкохолни напитки преди или скоро след масажа са противопоказни.

Ако след прочитането на тази статия все още изпитвате напрежение, обадете се незабавно да ви запишем час :)

Има ли противопоказания за масаж?

 • Инфекциозни кожни заболявания, обриви, незарастнали рани
 • Психоемоционална превъзбуда и психични заболявания
 • Възпаления на вените и лимфните съдове, варикозни разширения на съдовете, тромбоза
 • Кръвотечения и кръвоизливи
 • Гнойни процеси и инфекции
 • Остри заболявания на дихателната система (пневмония, турберколоза)
 • Остри заболявания на сърдечната система
 • Остри заболявания на коремната кухина
 • Онкологични заболявания без изрично позволение от лекуващия лекар
 • При много високо кръвно
 • Напреднал стадий на остеопороза
 • В след оперативен период до разрешаване от лекаря
 • Аневризми
 • След химио или лъчетерапия

Може ли да се прави масаж на лица под 18 години?

За всички клиенти, които са под 18 години се изисква съгласие на родител или настойник за провеждане на масаж.
По време на процедурата, при желание - родителят може да остане в стаята за масаж. Независимо дали детето е професионален спортист или не, за малки деца присъствието на родителя е задължително.

* Ако имате здравословен проблем или специфично медицинско състояние, което изисква специално внимание, моля консултирайте се с вашия лекуващ лекар дали масажите са позволени за вас и няма да навредят на състоянието ви.

Още интересни страници...
Направи теста и разбери
От какъв масаж имаш нужда?
МАСАЖ тест
масаж за мен погрижи се за себе си

В различните дни от ежедневието си сме в различни отношения с тялото си. Понякога сме мотивирани да го слушаме и да се грижим за него, друг път силите ни стигат единствено да се стоварим изтощени върху леглото.

Кажи ни как се отнасяш към себе си, за да ти покажем как да върнеш баланса, да се заредиш със здраве и позитивна енергия.

Направи теста и разбери