Целият ни живот минава в планове и подготовка да бъдем щастливи... но кога сме щастливи? Все едно цяла вечер да постиламе леглото си, за да ни е по-удобно спането, а да се окаже, че нямаме време въобще да спим.

Как липсата на сън ни разболява?

Защо е вредно недоспиването?

Става ли въпрос за сън, нуждите на всеки човек са различни, но липсата на сън може да влияе сериозно върху здравето.
Когато спим достатъчно и си набавяме качествен сън, можем да дадем на тялото си истинско здраве. Сънят е свързан с емоционалната ни стабилност, доброто настроение, добрата физическа форма, повишаването на производителността, по-добра умствена и физическа работоспособност, устойчивост към възпаления и предотвратяване на преждевременно остаряване.

Колко часа сън е необходимо да се спи. Здравословен сън.
Повече почивка
на ФокусРазгледай още...

Енергийните блокажи

Застоялата енергия - да изчистим живота си

енергийните блокажи
избрано с грижа за теб
Виж повече
Още статии
Стреса и умора. Последиците от недостиг на сън. Циркадни ритми на съня.

Страшни ли са умората и стреса?

Стреса, съня и умората и какво знаем за тях

Виж повече
Какво да павим при безсъние, как да спим по-добре

Съвети за по-спокоен и добър сън

Проблеми с безсънието

Виж повече
Здравословни навици да по-качествен живот, изграгждане на добри навици

Натиснете спирачката, забавете темпото

Спрете да се претоварвате и намерете баланса

Виж повече
Спортен и лечебен масаж. Как се въстановяват мускулите.

Пролетно обновяване

7 начина, по които масажът помага на ума и тялото

Виж повече

Недоспиването може да има сериозни последици за здравето

Недостатъчният сън е една от възможните причини за диабет, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, хипертония и злополуки.

1. Вашата производителност и ефективност спят

Влиянието на съня върху здравето на мозъка и неврологичната система на човека са пряко свързани. Редовната липса на сън може да се отрази негативно върху способностите ни да разсъждаваме, да се съсредоточаваме или дори просто да намерим правилните думи в един обикновен разговор.
„Не мога да си спомня кой филм гледах миналия уикенд“ или „къде сложих ключовете от колата си“. Преди да се паникьосате, че имате сериозни проблеми с паметта, знайте, че вероятно мозъкът ви е съвсем наред. Когато сте уморени, вие не обръщате достатъчно внимание на това, което се случва около вас или нещата, които следва да запомните. Да си набавим достатъчно количество сън е от решаващо значение за здравето на мозъка ни в дългосрочен план.

Ако забележите, че взимането на решения по време на работа или в къщи е по-трудно или често погрешно, то най-вероятният виновник за това е липсата на сън. Недостатъчната почивка може да повлияе скоростта и качеството на когнитивния процес. Това означава, чe основни функции, като решаване на проблеми или правилно разпределение на времето може да бъдат затруднени.
Когато преценката ви е колеблива, капацитетът ви за обработване на емоции рязко спада и префронталният кортекс – делът от мозъка отговорен за обработката на емоциите ви, буквално спи.

Често вярваме, че ако останем будни до късно през нощта, то успешно ще завършим проекта, с който гоним краен срок или важна презентация. Оказва се, обаче, че спирането на работа навреме, за да си починем и получим добър и качествен сън, е най-добрият начин да подобрим работоспособността си и общата си производителност. Един малък пропуск или грешка по невнимание, защото сме прекалено уморени или на ръба на силите си, могат да ни костват изцяло ново време за започване на работата отначало.

2. Двигателните функции започват да изключват

Загубата на равновесие или една стъпка на криво, може да доведат до падане или изкълчване на глезена. Ако това ви се случи няколко пъти на ден, това означава, че сте твърде уморени, за да се фокусирате върху дори една толкова проста и естествена дейност – ходенето. Когато сте уморени неврологичните системи в тялото започват да реагират по-бавно и с това се понижава времето за реакция и концентрацията, което от своя страна води до по-затруднено движение или нежелан инцидент. Друго негативно последствие е, че По-трудно контролираме зрението си. Когато сме уморени, не сме способни да контролираме добре мускулите на очите и ни е по-трудно ни е да се фокусираме.

3. Депресия, мрачно настроение и емоции извън контрол

Емоциите ви са „навсякъде“ - Недоспиването може да доведе до свръхчувствителност или усещането сякаш емоциите ви са извън контрол. Може да реагираме твърде емоционално на обикновените емоционални стимули – така например една сълза от драматичен филм или бързането за краен срок в работата, биха могли да провокират голямо чувство за безпокойство, дълбока тъга, гняв, дори депресия.

 

Сънят и емоционалното здраве са пряко свързани.
Хора с тревожност и депресия са по-склонни към хронично безсъние. Дори в краткосрочен план, частичната загуба на съня може да се отрази негативно върху настроението. Ако сте лишени от сън, вие сте по-склонни към раздразнителност и по-трудно се справяте със стреса, а връзката между сънят и стреса може да задвижи един нездравословен цикъл: безпокойството ни пречи да заспим, а недостига на сън ни прави по-чувствителни към натиска на натовареното ежедневие, което от своя страна води до невъзможност за справяне със стреса. От друга страна отношенията ни с близките започват да страдат и да се влошават, поради засилената раздразнителност.

4. Микро сън или за фаталните последици от моментното заспиване

Когато сте свръх уморени и недоспали едно леко кимване настрани, може да предизвика за секунди така нареченият микро сън. Това може да се случи без изобщо да го забележите. Мозъкът ни изолира напълно и казва „не ме интересува какво искаш да правите, сега ще спим и то веднага“. Това е начинът, по който тялото ви ви форсира да си вземете нужната почивка, макар и „на сила“. Големият проблем е, че „микро сънят“ може да бъде много опасен, ако това се случи докато шофирате. Затова, ако ви се случи, да се чувствате прекалено уморени или сънени, то най-добре е да отбиете от пътя и да поспите час два, докато сте способни да управлявате волана отново.

5. Разболяваме се по-често

Друго нещо, което може да пострада от недостига на сън е вашата имунна система. Ако не се наспивате качествено, може да възникнат сериозни проблеми относно способността на организма да се справя с вирусите и инфекциите. Не случайно се казва, че „Сънят лекува“ - По време на сън, имунната система произвежда цитокини – имуномодулиращи агенти, които помагат на организма да се бори с инфекциите и възпалението, което означава че няколко нощи, в които сме се лишили от достатъчно и качествен сън, може да доведат до отслабване на имунната система и способността й да се бори с досадните вируси.

6. Връзката между липсата на сън и наднорменото тегло

„Здравейте, шоколадови кроасани!“
Тези, които си лягат късно хапват повече нездравословни храни, от тези, които си лягат на време – или преди 00:00 часа.
Хората, които си лягат и стават късно са склонни да хапват повече въглехидрати и мазни храни, от тези, които лягат и стават рано. „Нощните птици“ почти не включват плодове и зеленчуци в хранителния си режим, а вместо това организмът им жадува за сладкиши, пържени храни и въглехидрати, тъй като изисква много повече енергия, за да работи в часовете, в които обикновено организма има нужда от сън. Ако мозъкът не получава енергията, която си набавя, чрез съня, той се опитва да компенсира това чрез храната. Ако не си доставяме достатъчно почивка, тялото ни произвежда повече от хормона „грелин“ - известен още като хормонът на глада, който се отделя в червата и влияе на апетита ни и следователно ни кара да похапваме повечко храна. Нивото на грелин се покачва между отделните хранения и спада, след като се нахраним. За чувството за ситост, обаче отговаря друг хормон – лептин, който се произвежда от мастната тъкан. Ако имаме завишени мазнини в тялото си, ще произвеждаме повече лептин. Излишъкът на лептин, обаче натоварва прекалено рецепторите на мозъка, като това намалява тяхната чувствителност и те престават да работят правилно, като спират да сигнализират, че ние сме вече сити, а така се нарушава и нашият метаболизъм.

С повишаването на апетита ни, идва и другото неприятно последствие от лишаването от здравословен сън – качването на излишни килограми. В повечето случаи, когато сме изтощени и не си доспиваме, не отделяме достатъчно внимание на това, което ядем - ставаме много импулсивни и по-трудно можем да кажем „не“ на следващия изкусителен сладкиш.
Липсата на сън води до преяждане и затлъстяване, които могат да бъдат предпоставка за повишен риск от диабет тип 2. Вместо да правите драстични нездравословни диети, проверете първо качеството на съня си и навиците ви за сън.

7. Кожата ви вече не изглежда толкова добре

Неслучайно го наричат „beauty sleep“ (сън за красота). Докато спите, кожата ви се опитва да поправи всички повредени клетки, така че когато не си доспивате, вие нарушавате този процес Изследване проведено през 2013-та година в Университетската болница в Кливланд, доказва, че възстановителния процес на кожата е с 30% по висок при тези, които имат добро качество на съня, отколкото при тези, които не си доспиват или не си набавят сън в нормалните часове на нощта.
Безсънието и липсата на сън разстройва хормоналния баланс и повишава нивата на циркулиращия естроген, което от своя страна води до намаляване нивата на колаген и загуба на еластичност на кожата.
Други неприятни за идеалният ни външен вид, предизвикани от липсата на сън белези са: зачервените и подпухнали очи, сенките под очите и увисналите ъгълчета на устните. Сънят гарантира видимо добър тонизиран и освежен външен вид.

8. Намаляване на либидото

„Всеки допълнителен час сън повишава с 14% вероятността от любовни преживявания на следващия ден“.
Умората и липсата на сън могат да бъдат важен фактор и причина, когато става въпрос за любов, особено при жените. Прекалено многото задачи, напрежението и липсата на почивка, води до липса на енергия и нежелание за любов.От друга страна сънната апнея - дихателен проблем характеризиращ се с паузи и хъркане по време на сън, по-често срещан при мъжете, може да бъде причина за нарушена ерекция и следва да бъде установен и лекуван навреме. Така че, наспивайте се добре и редовно, ако искате да имате добър и качествен интимен живот. Добрият и достатъчен сън води не само до повишено желание за любовни преживявания, но и до по-качествени такива, защото влияе на настроението, енергията и концентрацията, както и на по-добрата физическа възбудимост.

Колко часа сън са ни необходими? - Нормалният сън варира между 7 и 9 часа

Изследвания свързани със сериозни рискове за здравето породени от недостиг на сън показват, че рискът е със 7% по-висок за тези, които спят около 6 часа и 13% по-висок за тези, които системно спят по-малко от 6 часа.

В Чикагският университет е проведено следното изследване: На 26 напълно здрави човека сънят бил намален на пет часа всеки ден за период от една седмица. Те били разделени на две групи. Първата група спяла през нощта, а втората група спяла през деня – както се очаква да спят хората работещи нощни смени. Всеки ден през деня и на двете групи били измервани кръвното налягане, сърдечната честота и нивото на норепинефрин – хормонът на стреса, който е отговорен за повишаване на кръвното и интервалите между сърдечните ритми и се използва като индикатор за сърдечно-съдов риск.
В кръвното налягане и на двете групи нямало съществена промяна, но в сърдечната честота имало значителни отклонения при всички 26 човека. Групата, която спяла по пет часа през деня, имала дори повече отклонения, отколкото тази, която спяла по пет часа през нощта – тя имала много по-високо ниво на норепинефрин, а през нощта, когато хората от тази група не спели, сърдечния ритъм бил доста занижен. Известен фактор е, че пониженият сърдечен ритъм е маркер за сърдечно-съдов риск.

Смяната на работа или промяната на работното време, не е възможна за всеки, но това, което може да се използва като противодействие на сърдечно-негативните ефекти от работата на смени е комбинацията от здравословна храна и повече физическа активност и същевременно достатъчно сън, когато това е възможно.

Експерти от Неправителствената националната фондация за съня – чиято цел е да насърчава здравословен сън и безопасност, твърдят че количеството часове сън, от които даден човек се нуждае, е силно променливо и индивидуално и някои хора се нуждаят от повече часове сън от други. И все пак, най-новите изследвания върху часовите диапазони за всяка възрастова група препоръчват повече часове за малките деца:

Новородени (0-3 месеца): 14-17 часа
Бебета (4-11 месеца): 12-15 часа
Малки деца (1-2 години): 11-14 часа
Предучилищна възраст (3-5 години): 10-13 часа
Ученици (6-13 години): 9-11 часа
Тийнейджъри (14-17 години): 8-10 часа
Млади хора (18-25 години): 7-9 часа
Възрастни (26-64 години): 7-9 часа
По-възрастни хора (65+): 7-8 часа

© Център за масаж Падмалая, гр. София. Всички права запазени. Копирането, изменянето, възпроизвеждането, адаптирането и поставането по други сайтове на съдържанието на тази статия, целият й текст или части от него не е разрешено. Можете да споделите статията използвайки иконките за споделяне в долния десен ъгъл или чрез директен линк към тази страница.

Сподели