Не отивай там, където пътят може да те отведе; вместо това иди там, където няма път и остави следа.

~ Ралф У. Емерсън

Безсъние - Как да се справим с него?

Как да имаме по-добър и спокоен сън?

Повечето хора не могат да заспят като „по команда“, но вечерната подготовка ще помогне на мозъка ви да се подготви за сън. Нашата „система за сън“, заедно с повечето неврофизиологични системи в тялото, е предвидима и последователна.

Защо? Защото последователността и предвидимото са “по-скучни“ – те са спокойни, бавни и безопасни, а една вечерна рутинна подготовка е безопасна и спокойна. По същия начин, когато четем приказки на децата всяка вечер, това се превръща в една вечерна рутина преди сън и те заспиват много по-бързо, отколкото ако ги оставите да се справят сами със заспиването.

Не можеш да спиш? Съвети при безсъние. Как да имаме добър сън.
Да сънуваш грош
от БлогаРазгледай още...

Енергийните блокажи

Застоялата енергия - да изчистим живота си

енергийните блокажи
избрано на фокус
Виж повече
Още статии
Стреса и умора. Последиците от недостиг на сън. Циркадни ритми на съня.

Страшни ли са умората и стреса?

Стреса, съня и умората и какво знаем за тях

Виж повече
Как да победим стреса

С обич към тялото

Как да надхитрим стреса и да върнем връзката с душата

Виж повече
Да се пазим от грипа и настинките, да бъдем здрави и да не се разболяваме.

Да се предпазим от грипа

9 тайни на хора, които никога не се разболяват

Виж повече
Изчистване на енергията и тялото от блокажи. Изчистване на аурата.

Застоялата енергия

Eнергийните блокажи

Виж повече

Как да победим безсънието. Съвети за добър сън

Ето и нашите безценни съвети при проблеми с безсъние - как да работим за по-добър сън и създаване на добри навици и режим за сън – нека излекуваме безсънието по естествен начин!

Разбира се може да заспите и без специална подготовка за сън или рутина, но колко бързо ще се случи това или колко добре ще се наспите, не е сигурно.

1. Дайте си време да се декомпресирате от напрегнатия ден и да успокоите съзнанието си

Мозъкът ни се подготвя за сън около два часа преди самото заспиване и милионите неврони, които ни държат активни и ангажирани през деня имат нужда да забавят темпото и да позволят на „системата ни за сън“ да се активира.

Можете да навиете аларма два часа преди да си легнете и да използвате тези два часа, за да направите нещо, което обичате и което ви доставя удоволствие: можете да прекарате това време с вашето семейство или любим/а, да почетете книга, да медитирате*, да послушате приятна музика в приглушена светлина или дори да погледате малко телевизия… или просто да правите нещо, което ви доставя радост.
Но…

2. В това време не влизат вашите любими високотехнологични джаджи

– синята светлина излъчвана от екраните на тези устройства е способна да наруши ритъма на мелатонина, който е така необходим за нашето заспиване и навлизането във фазата на дълбок сън (възстановителната фаза на съня), за да се събудим свежи на сутринта. Избягвайте зяпането в екрана поне един час преди сън.

3. Пригответе лека вечеря (ако сте гладни)

Тежките храни и обилната вечеря може да наруши ритъма на съня. За нас не е обичайно да си лягаме гладни, въпреки че гладът стимулира съня. Можете да хапнете лека вечеря, която няма да дразни храносмилателния тракт и да предизвика голямо отделяне на киселини в стомаха.
Лека протеинова вечеря, едно яйце, ябълка или чаша кисело мляко не биха ви накарали да се събудите гладни по средата на нощта. Отдавна е доказано, че хората, които ядат повече захар, наситени мазнини (съдържащи се в червеното месо и млечните храни) страдат повече от нарушения на съня отколкото тези, които консумират зеленчуци, фибри, ядки и семена. вечерята трябва да е поне 4 часа преди съня. Можете да си приготвите и чаша топъл чай за отпускане - с мента, маточина или друг полезен билков микс.

4. Вземете топъл душ или вана 2 часа преди сън

Спадът на температурата в човешкото тяло води до по-дълбок и добър сън.
Интересното е, че най-добрият начин да свалим температурата в тялото е, като я повишим два или три часа преди това, като вземем топла баня. Когато тялото почувства повишаване на температурата, то отговаря като разширява кръвоносните съдове и насочва кръвотока към кожата, което бързо води до повишаване на топлината. Ако искате банята ви да бъде още по-приятна и успокояваща, ако имате вана, то можете да добавите няколко капки етерично масло от лавандула или хвойна в нея.

5. Не влизайте в леглото преди НАИСТИНА да е станало време за сън

Колкото повече часове прекарвате в леглото си четейки книга, работейки с лаптопа или гледайки телевизия, толкова повече тялото ви подсъзнателно ще свиква да стои будно в леглото. По-добре прекарайте свободното си време в стаите, в които прекарвате времето си през деня, когато е все още светло. Ако не успеете да заспите до 30 минути след като сте си легнали, по добре станете и правете нещо друго за 10-20 минути, след което се върнете обратно в леглото и опитайте отново.

6. Лягайте си по едно и също време всяка вечер

Не е толкова важно в колко часа ще си лягате всяка вечер, колкото това да спазвате цикъла на съня един и същ всеки ден и да си създадете навик да си лягате по едно и също време. Това се отнася дори и за почивните дни. Късното събуждане в събота или неделя, което компенсира будуването до късно в петък и събота вечер, е една от причините за безсъние и нарушение на съня.


7. Избягвайте употребата на стимуланти преди сън

Кафето, черният чай, колата и шоколадът съдържат кофеин, а той може да се задържи в тялото до 12 часа. Никотинът в цигарите също е стимулант и е по-добре да го избягвате преди сън. Алкохолът може първоначално да влияе седативно, но по-късно през нощта може да има негативни последици върху здравословния сън. Употребата му води до повишаването на пулса, което пречи на навлизането в най-дълбоката фаза на съня.


8. Разходка преди сън

15-20 минутна разходка ще насити тялото с кислород, ще раздвижи кръвообръщението и ще ви успокои от натоварения ден, като повиши настроението. Красивата природа или звездното небе могат да успокоят духа и да помогнат за избавянето от натрупания стрес през деня.

9. Проветрете спалнята и регулирайте температурата

Свежият въздух и наличието на кислород в стаята са важни за качествения и добър сън. Не дръжте стаята прекалено топла.

10. По възможност спете голи

Според някои проведени изследвания, 70% от хората спят в пижами, докато само 8 % спят чисто голи, а останалите спят с „нещо друго“. Една от анкетите показва, че 65% от тези, които спят голи, имат истински щастливи интимни връзки. Този резултат е и донякъде научно обоснован… Когато вие и вашият партньор спите голи, допирът тяло в тяло / кожа в кожа освобождава в мозъка хормонът окситоцин – (контролира репродуктивните процеси, влияе върху сексуалното привличане, изграждането на привързаност) …което води и до повече интимност, което пък от своя страна, е най-доброто лекарство без странични ефекти срещу безсънието - любовните ласки могат да повлияят благоприятно на качеството на съня.
Ако все пак не можете да свикнете да спите голи, изберете нещо меко, приятно и удобно за спане от естествена материя, без излишните дантели, ластици и копчета.

11. Създайте си малък позитивен ритуал

Когато си легнете, помислете за позитивните моменти и хора от деня и благодарете за тях или просто за хубавите неща, които имате в живота си. Представете си утрешния ден като слънчев, ведър, ползотворен и позитивен. Не забравяйте, че да се усмихнете е първото нещо, което следва да направите на сутринта.

12.Ако имате възможност, отидете на масаж

Масажът като терапия срещу безсънието:Статистиката сочи, че над 1/3 от хората по света страдат от затруднения в процеса при заспиване. Медицината може да помогне при идентифициране на основните причини при безсъние, въпреки че почти половината от всички хронични случаи нямат установен произход.

Все повече изследвания показват, че масажната терапия може да бъде изключително полезна в борбата срещу безсънието, както и при много хронични състояния при нарушения на съня.
Тъй като масажът подпомага цялостно здравословното състояние на организма, повечето хора изпитват спокойствие и позитивно настроение след провеждане на масаж. Той е ефективен за намаляване на болката, мускулната умора, тревожността, стреса и депресията.

Масажът отпуска и разширява артериите, като намалява налягането в тях, което помага на сърцето да работи по-лесно и да намали ускорената сърдечна честота. Подобрява кръвообръщението и лимфопотока.
Помага за увеличаването на въздуха в белите дробове и освобождаване на респираторните пътища. Помага на ума да се отпусне и съсредоточи, освобождава напрежението в мускулите, което от своя страна намалява напрежението в ставите и сухожилията. Регулира кръвното налягане и подобрява настроението.

Масажът изключва симпатиковата нервна система, която е и източник на стреса.
Високите нива на кортизол (хормонът на стреса) водят до проблеми със съня и по-слаба имунна система. Масажът намалява нивата на кортизол с 30 до 40 %, като освобождава тялото от стреса и тревогата и успокоява нервната система, като я прави по-податлива на дълбоката релаксация. След няколко седмици редовни посещения на масаж нивата на кортизол могат да спаднат на половина.

Масажът може да помогне много за справянето със смущенията и по-доброто качество на съня. Учените отдават това на факта, че при масаж се стимулира отделянето на повече серотонин в тялото - хормонът на щастието, който от своя страна е есенциално важен за производството на мелатонин - хормонът на съня, който казва на мозъка да „забави темпото“ и да се подготви за сън, като влияе пряко на циркадните цикли на съня. Произвеждането на повече серотонин кара мелатонинът да рестартира циклите на съня. Медицинските изследвания показват, че масажът удължава фазата на дълбок сън - възстановителната фаза на съня като увеличава делта вълните в мозъка, които спомагат именно за навлизането във фазата на дълбок сън, в която тялото почти не мърда, като също така намалява невротрансмитерите свързани с болка и дискомфорт.

Препоръчителната продължителност на масажната терапия варира в широки граници според нуждите на всеки човек или пациент и неговите проблеми, но повечето медицински проучвания са проведени за период от 3 до 13 седмици с масаж от 30 до 40 минути два пъти седмично. Повече от две трети от пациентите съобщават, че положителен резултат са имали още след първата седмица.

Масажът е един изключително интелигентен и подходящ избор на здравословна терапия без странични ефекти, която може да замести приспивателните и която може да помогне да се победи безсънието.

© Център за масаж Падмалая, гр. София. Всички права запазени. Копирането, изменянето, възпроизвеждането, адаптирането и поставането по други сайтове на съдържанието на тази статия, целият й текст или части от него не е разрешено. Можете да споделите статията използвайки иконките за споделяне в долния десен ъгъл или чрез директен линк към тази страница.

Сподели