Ако си способен да видиш красотата, това е само, защото носиш прекрасното вътре в себе си. Светът е като огледало, в което всеки вижда собственото си отражение.

~ Паулу Коелю

Как да изчистим лимфата?

Застоялата лимфа и изчистване на лимфната система

Какво е затлачване на лимфната система? Научете повече как да възвърнем здравето си и да се погрижим за изчистването на лимфната система - Във време, в което обръщаме толкова внимание на здравето и вида си, някак странно е, че твърде малко говорим за лимфната система в тялото. Грижим се за сърцето, мускулите, килограмите си и някак пропускаме, че ако лимфната система не отведе токсините извън тялото ни, всичко останало губи смисъл. 

Затова в следващите редове ще ви разкажем по-подробно за нея и за грижите, които можете да полагате, за да я поддържате функционираща, детоксикираща и защитаваща, каквато трябва да бъде.

Изчистване на лимфната система. Детоксикация на тялото, премахване на застоялата лимфа.
Здраве за лимфата
на ФокусРазгледай още...

Енергийните блокажи

Застоялата енергия - да изчистим живота си

енергийните блокажи
избрано с грижа за теб
Виж повече
Още статии
Причини за хроничната умора. как да сме по-енергични и да бъдем здрави.

Как да се справим с хроничната умора?

Да започнем да се чувстваме по-енергични

Виж повече
Обездвижване, затлъстяване, скованост. Заседнал начин на живот.

Тялото е за да се движи

Защо заседналият начин на живот ни вреди

Виж повече
Поставяне на вендузи - София - Вакуум масаж. Ползи от масаж с вендузи.

Как Вендузите помагат на здравето?

Вендузотерапията - предимства и ползи

Виж повече

Какво е лимфна система и каква е ролята на лимфата в тялото?

Лимфата е безцветна течност, която организмът произвежда сам – общо около 2-2,5 литра на ден. Тя съдържа белтъци, мазнини, лимфоцити и фибриноген. Тече по специални каналчета през цялото тяло, като успява да пренесе белите кръвни телца до всеки орган, да абсорбира мастните киселини и мазнините, да поеме бактериите, патогените, отпадъците и да ги изведе извън тялото. Звучи като хубаво измиване отвътре, нали? И е точно толкова важно да функционира добре, колкото е важно да си мием ръцете.

Защо доброто здраве зависи от лимфната система?

Може да се каже, че от правилната циркулация на лимфата зависи цялото ни здраве – имунитетът, състоянието на органите, както и външния ни вид. Колкото повече се движи лимфата, толкова повече прочиства тялото и възпрепятства появата на различни болести, изглажда кожата, пречи на появата на целулит, премахва подпухването и тежестта в краката, ръцете, лицето. И ето, че имате по-красив и сияен вид, просто защото сте по-здрави.

Какво е лимфедем и как да се погрижим правилно за здравето на краката си?

Застояването на лимфа в тялото понякога води до появата на лимфедем – това е оток под кожата, около лимфен възел. Лимфните възли филтрират лимфата и задържат в себе си токсините и бактериите. Ако не функционират добре, около тях се натрупва лимфна течност, която води до подуване и дискомфорт, като пречи на функционирането на тялото.

Лимфедем често се появява и след оперативно отстраняване на лимфен възел при лечение на рак на гърдата или други тумори (например на уринарен тракт, простата, тестиси, бъбреци и др.)
Най-често лимфедеми се виждат по ръцете или краката, като заедно с тях се появяват чувство на тежест, слабост, намалена подвижност на крайника. С течение на времето мястото започва да боли, кожата се опъва и загрубява.

Лимфедем може да се появи и на лицето или по шията – там се усеща затруднено движение на главата, трудно преглъщане и дори дишане, запушване на носа или болка в средното ухо.
Лимфедемите се лекуват предимно с повече движение, бандажи, компреси и специални масажи, които да раздвижат лимфата.

Какво е липедем и какво да правим?

Друго състояние, предизвикано от недобра работа на лимфната система, е липедемът. Това са симетрични подувания по тялото, които се появяват от натрупване на мазнини и течности и приличат на затлъстяване, а понякога са комбинирани със затлъстяването. Липедемите често са болезнени при натиск и на тези места кожата лесно се натъртва. Често могат да се забележат по краката и ръцете.
Такива състояния също могат да се повлияят със специализирани масажи, като мануален лимфен дренаж, които пречистват каналите и засилват циркулацията на лимфата.

Начини да прочистим лимфната система? Как да изчистим лимфата?

Появата на лимфедем и липедем е доста крайна проява на недобра циркулация на лимфата. Преди това може да усетите и други симптоми като чести главоболия, болка и слабост в мускулите, тежест в тялото, трупане на килограми около талията, храносмилателни проблеми. Добрата новина е, че има какво да направите, за да накарате лимфата да се движи по-добре и да детоксикира тялото по-качествено.

Едно от свойствата на лимфата е, че протича винаги отдолу нагоре по тялото. Тоест е добре да ѝ помагаме да се движи по трудния си път.
Има два основни начина да помогнете на лимфната система да работи добре и да поддържа тялото здраво. Първият е да се движите повече – това стимулира протичането на лимфата и отделянето на отпадъците.
Вторият начин е чрез специален масаж, наречен лимфен дренаж, който можете да направите в Падмалая.

Ето как се прави той и защо е толкова важен:

Мануален лимфен дренаж за пречистване на затлачената лимфна система?

Този вид масаж има за цел да осигури по-лесно протичане на блокираната лимфна течност, да отпуши каналите и да разнесе натрупванията, за да стимулира и облекчи лимфотока. Винаги започва отдолу нагоре – от пръстите на ръцете към раменете, от стъпалата към таза. Когато се прави на лицето, масажът е от средата му към ушите.

С нежни, разтягащи кожата движения терапевтът се стреми да отпусне лимфните каналчета, да изцеди междутъканната течност, да я провокира да преминава активно и безпрепятствено. На практика при мануален лимфен дренаж каналчетата могат да се разширят от 3 до 8 пъти, което осезаемо подсилва дренирането на тъканите. Така ускорява протичането на лимфата и пречистването на тялото.

Мануалният лимфен дренаж наистина е много приятен, но не бива да се бърка с класически или релаксиращ масаж. Това е терапевтичен масаж, който се концентрира именно върху лимфната система и има лечебно въздействие върху проблеми като лимфедем или липедем. Обикновено масажите се включват в цялостна лечебна терапия и се правят през определен период от време, по индивидуална препоръка на специалиста.

Синдром на "тежки крака" - Какво да направим за уморените крака и болките в краката?

Мануален лимфен масаж може да облекчи значително неприятните усещания при т. нар. „синдром на тежките крака“. Ако страдате от подути крака поради задържане на вода, това може да ви причини не само дискомфорт, но и болка. След процедурите ще усетите свежест и лекота и ще излезете от масажното студио без болки в краката.

Мануален лимфен масаж се препоръчва и при разкрасителни процедури. Разнасянето на натрупаната лимфа и вода в тъканите на лицето, врата и деколтето води до приятни визуални резултати като изглаждане на контура на лицето и премахване на подпухванията. Такъв дренаж може да помогне и при борба с целулита, като намали задържаната вода и дълбочината на трапчинките. Освен това има силно детоксикиращо въздействие върху цялото тяло, като подобрява състоянието на кожата, имунитета и енергичността.

Ако вече сте сигурни, че имате нужда от мануален лимфен дренаж, запишете си час при специалистите в Падмалая и се погрижете за себе си в уюта и спокойствието на студиото ни.

© Център за масаж Падмалая, гр. София. Всички права запазени. Копирането, изменянето, възпроизвеждането, адаптирането и поставането по други сайтове на съдържанието на тази статия, целият й текст или части от него не е разрешено. Можете да споделите статията използвайки иконките за споделяне в долния десен ъгъл или чрез директен линк към тази страница.

Сподели