Не отивай там, където пътят може да те отведе; вместо това иди там, където няма път и остави следа.

~ Ралф У. Емерсън

Хроничните болки - Болка в гърба и кръста

Ишиас, плексит, невралгия, артрит, дискова херния

Есента и пролетта са истинска наслада за очите, но именно тогава се обострят хроничните заболявания, включително мускулните и ставните проблеми. Защо се случва това и как професионалният масаж може да ни помогне да се справим по-бързо с неразположенията и да се радваме пълноценно на красотата на всички сезони? 

Как помага масажа да успокоим неразположението през студените месеци? Можем ли да облекчим болката от плексит, ишиас, артроза, артрит, дискова херния? Как да третираме болките в кръста, гърба, шията, врата, ръцете и краката?

Масаж при ишиас, плексит, невралгия, артрит, остеохондроза, спондилоза, дискова херния, артроза.
Успокой болката
от БлогаРазгледай още...

Енергийните блокажи

Застоялата енергия - да изчистим живота си

енергийните блокажи
избрано на фокус
Виж повече
Още статии
Болка в лакътя или болка в лакътната става, Болезнена раменна става.

За болките в ставите

Болка в краката и болка в ръцете

Виж повече
Обездвижване, затлъстяване, скованост. Заседнал начин на живот.

Тялото е за да се движи

Защо заседналият начин на живот ни вреди

Виж повече
Поставяне на вендузи - София - Вакуум масаж. Ползи от масаж с вендузи.

Как Вендузите помагат на здравето?

Вендузотерапията - предимства и ползи

Виж повече

Защо през есента и пролетта се усилва болката при хроничните ставни, мускулни и неврологични заболявания и как редовният масаж ни помага да се чувстваме по-добре през този период? 

Наличието на повече влага във въздуха, както е през есента и пролетта, и по-големите температурни амплитуди предразполагат към локални възпаления. Това води до обостряне на хроничните заболявания като артроза, плексит, остеохондроза. В повечето случаи обострянето на ставните болки неминуемо обхваща и меките тъкани – сухожилията, мускулите. Масажът помага с това, че подобрява кръвообращението и лимфообръщението. По този начин подхранва хрущяла, който няма собствено кръвоснабдяване, и така намалява болката. От друга страна лечебният масаж помага на ставите да се преборят със самото възпаление.

През есента и пролетта някои стави отичат. Коленните стави нямат мощни мускули и оттокът става видим. Масажът има добро действие и в тази насока, тъй като подпомага изтласкването на лимфата към регионалните лимфни съдове.

Освен влажността на въздуха и промяната в температурите, има ли други „виновници“ за активирането на хроничните проблеми?

Вирусните и бактериалните инфекции също може да са причина за това. Вирусът атакува цялото тяло и това може да доведе до локални възпаления. Общи причини за този тип заболявания, освен дългото седене, обездвижване на работа и лошата стойка, са неправилното положение на седалката в колата, лошата поза по време сън включително неудобна възглавница и/или матрак, което води до мускулен спазъм и дразнене на коренчетата на нервите. И още вече увеличени или намалени физиологични извивки на гръбначния стълб, дискови проблеми като протрузия и дискова херния, спондилолистеза, приплъзване на прешлените един спрямо друг, от което се стеснява междупрешленното пространство, и сколиоза. Причините за този тип гръбначни и ставни болести са много и много хора имат подобни оплаквания. Професионалният масаж, съчетан с физиотерапия и гимнастика, помага и значително подобрява качеството на живот.

Тоест модерният и забързан начин на живот, когато нямаме време да си обърнем достатъчно внимание, може да ни коства здравето. Кои са най-често срещаните ставни и гръбначни заболявания, при които масажът помага? Как помага масажът при артроза, остеоартрит, остеохондроза, тендовагинит, дискова херния, радикулит, плексит, ишиас, невралгии, болки в гърба, шията и ставите?

Масаж при артроза

Артрозата е масово заболяване на ставите и тук е моментът да кажа, че това не е старческо заболяване. Артрозата е претоварване и износване на хрущяла. От артроза страдат и млади хора, и хора на средна възраст, които системно са си претоварвали прекомерно ставите и респективно хрущялите. Артрозата е натоварване, което хрущялът не може да понесе. Професионалният спорт също може да се окаже причина, ако натоварването е основно в коленете, както е при фехтовката, например. Симптомите са бързопреходна болка в началото, на която обикновено не обръщаме внимание. Следва ограничаване на обема на движение на дадената става, по-нататък може да се стигне до сраствания и контактури. Много характерно за артрозата е, че болката е преди да се раздвижим.
Масажът при артроза е чудесна терапия за предотвратяване на болката.

Масаж при остеоартрит

Студът обостря също остеоартрита. От всички видове артрит, остеоартритът е най-разпостранен, като се изразява в трудноподвижни стави и хронично възпаление, като предизвиква скованост в ставите и силна бока, която се проявява предимно вечер. Най-често засегати са ставите на ръцете, гръбнака, тазобедрените стави, ставите на ходилото и коленете. Поддържането на нормално телесно тегло, правилен хранителен режим състоящ се от много плодове и зеленуци и избягване на месните както и млечните храни, удобни ниски обувки с дебела подметка и подходящи стелки, и леките физически упражнения са неразделна част от профилактиката при артрита. Лекият масаж при остеоартрит или масажът с етерични масла като розмарин, арника, лавандула могат да облекчат болката и неразположението.

Масаж при Тендовагинит

Тендовагинитът е възпаление на залавното място на мускула, причинява се от често повтарящи се еднотипни движения. Също се среща често, може да стане хроничен и се обостри в преходните сезони, затова си заслужава да му обърнем внимание. Масажът при тендовагинит въздейства благоприятно за намаляване на възпалението. Основен симптом е болката в конкретната става, може да се появи и отток. Най-често засяга китките, лактите, раменете и колената. Може да се получи при нередовно упражняване на даден спорт и недобро възстановяване.

Масаж при дискова херния

Да не пропуснем и дисковата херния, която се среща все по-често, а масажът при дискова херния е абсолютно препоръчителен, защото мускулите около гръбнака релаксират. Системният масаж при дискова херния веднъж на 7-10 дни се препоръчва при хора с протрузия или дискова херния като поддържаща терапия, заедно с упражнения, които също са много важни и чиято цел е да се изгради здрав мускулен корсет, който да поддържа прешлените.

Масаж при болки в гърба, шията и ставите

През есента и пролеттта се обострят също и хроничните заболявания като остехондрозата и спондилозата. Остеохондрозата засяга ставния хрущял, което се изразява с намаляване на кръвоснабдяването на костта. Тя може да бъде шийна или кръстна и да засегне междупрешленните дискове. Причина за остеохондрозата може да са тежки натоварвания, повтарящи се и чести травми, хронични и обострящи се инфекции. Остеохондрозата е дегенератино изменениие и стареене на гъбначния стълб, като признаците и се проявяват при все по-млади хора. Неправилната стойка, липсата на физическа активност, претоварването, наднорменото тегло нарушават опорната функция на междупрешленните дискове. Честите главоболия, стягания, тежест в главата и неприятни усещания могат да сигнализират за шийна остеохондроза, а чувството за тежест, постоянна болка и неразположение в кръста може да говорят а появата на кръста остеохондроза, като за да бъде диагностицирана правилно причината следва да бъдат направени изследвания от невролог.

Масаж при остеохондроза

Масажът отпуска и релаксира мускулите, подобрява кръвообръщението и премахва напрежението, като релаксира нервната система. При наличие на хронично състояние е добре да се направят поне 10 процедури, за а може а се постигне по-траен и положителен ефект.

Ако състоянието се занемари и не се взимат мерки за профилактика е възможно да настъпят други съпътстващи заболявания като нарушение на обмяната на веществата, изкривяване на гръбначния стълб, увеличаване на теглото.

Масаж при Радикулит, масаж при плексит, масаж при невралгии

Това са други „модерни заболявания“, възпалителни заболявания на периферната нервна система, които също се повлияват чудесно от масаж, съчетан със стречинг и физиотерапия. Масаж при плексит, масаж при радикулит или масаж при невралгия, както и рефлексотерапия и акупресура са чудесна профилактика и/или поддържаща терапия за тези неразположения. Масажът при плексит успокоява възпалението, възстановява тонуса на мускулите, подобрява подвижността на ставите и тонизира цялото тяло, като работи за отстраняване на натрупванията от съединителна тъкан, които причиняват болка и неразположение в тялото. Гимнастиката, която можете да изпълнявате вкъщи може да помогне изключително много при тези състояния. Когато хроничните болки от плексит, невралгия или радикулит се изострят трябва да знаем, че стоенето на течение, студено, прекаленото натоварване и вдигане на тежести, продължителното стоене в статични пози трябва да се избягват.

Масаж при ишиас

Ишиасът е неразположение, съпроводено със силни болки от кръста надолу към седалището и отзад по продължение на крака. Ишиасът се свързва с притискане и възпаление на седалищния нерв в лумбосакралната област на гръбначния стълб. Седалищният нерв е най-големият в човешкото тяло и възпалението му може да причини гоя дискомфорт при сядане, ставане, физическа работа и движение. Масажът при болка на ишиаса може да възстанови кръвообръщенито, да премахне мускулният спазъм, да освободи притиснатият нерв, като отстрани напълно болката.

Масаж при невралгия

Невралгията се обостря най-вече през есента и зимата, когато е студено, влажно и хладно. Тя е често повтарящ се болка в определена част на тялото или по хода на специфичен нерв и неговите разклонения. Сама по себе си невралгията е симптом, а не заболяване. Болката при невралгия може да е режеща, остра, пулсираща, повтаряща се или на пристъпи. Съществуват много видове невралгия, в зависимост от вида на засегнатия нерв, частта от тялото или причината.

Как се отразява масажът на емоциите? Масаж при невроза и масаж при депресия

Масажът e подходящ и при тревожни и депресивни състояния, бърнаут синдром, както и различни неврози, които също се обострят през есента и зимата. Липсата на достатъчно слънце и витамин Д влияе върху производството на хормоните на щастието серотонин, допамин. Честото продължително психично напрежение, притеснение, стрес, преумора могат да доведат до състояние на невроза. Чрез масажни техники можем си помогнем и да върнем усмивките и оптимизма. Масажът действа добре на цялата нервна система, включително на вегетативната нервна система, и изобщо на целия организъм. Доказано е, че има нервно-рефлекторна връзка между сегменти от гърба и конкретни органи. Професионалният масаж влияе и е полезен не само за всички органи в тялото, но и за психиката.

Как точно действа масажът?

Масажът има нервно-рефлекторно действие. Той въздейства на рецепторите по кожата, които по аферентни пътища изпращат информация до главния мозък, а той от своя страна - до гръбначния. Те обработват информацията и след това по еферентни пътища тя се връща обратно или до конкретен орган, или до конкретен мускул. Масажът релаксира мускулите, спомага да се подобри тяхната еластичност, оттам се подобрява обемът на движение и се намалява оттока.

Масажът спомага и за разнасянето на биоактивни вещества в тялото, защото действа върху кръвообращението и лимфообращението, затова е много полезен при лечение и профилактика на депресивни проблеми или стрес и напрежение.

Трето действие на масажа е самата локална реакция на мястото, което масажистът обработва. Подпомага и за детоксикацията на организма. Професионалният масаж улеснява храненето на тъканите и клетките и е един прекрасен начин да се почувстваме по-добре и в по-добра форма. Именно затова масажът е и отлично профилактично средство. Профилактиката трябва да ни е приоритет.

Притеснително е, че все по-млади хора заболяват „благодарение“ на стреса, обездвижването, замърсената околона среда, некачествената храна и лошото хранене. Естествено, че и генетиката си казва думата, но вярвам, че ако водим целесъобразен начин бихме могли да потиснем някои гени и да избегнем някои заболявания. Под „целесъобразен начин на живот и профилактика“ се има предвид балансирано хранене, редовно и дозирано движение /гимнастика, йога, каране на колело, джогинг/, разходки в парка и планината, детокс на организма и редовен масаж. Добре е да се използват и добавки през студените месеци за стимулирането на имунната система, за да могат да се преборят по-лесно вирусите. Такива са водораслите, коластрата, витамините, клеевата тинктура, сироп от бъзак, джинджифил, куркума, мед, лимон, екстракт от маслинови листа, чесън. Хубаво е да се приемат от есента и пролетта и лятото да се почива, за да не привиква организма.

Интервю със Симона Богданова, кинезитерапевт.

© Център за масаж Падмалая, гр. София. Всички права запазени. Копирането, изменянето, възпроизвеждането, адаптирането и поставането по други сайтове на съдържанието на тази статия, целият й текст или части от него не е разрешено. Можете да споделите статията използвайки иконките за споделяне в долния десен ъгъл или чрез директен линк към тази страница.

Сподели