Не отивай там, където пътят може да те отведе; вместо това иди там, където няма път и остави следа.

~ Ралф У. Емерсън

Обездвижването и заседналия начин на живот

Как обездвижване оказва влияние върху здравето ни?

При хора, които водят заседнал начин на живот, стареенето на клетките на тялото е по-бързо отколкото при тези, които правят физически упражнения всеки ден. С напредване на възрастта при хората клетките в тялото остаряват, което е причина ДНК протекторите да се скъсят и намалят. Но индивидуалното здравословното състояние и начинът на живот са фактори, които могат да ускорят този процес, твърдят специалисти от Калифорния. Дори и в напреднала възраст, е важно да се поддържа активен начин на живот и да се избягва седенето в продължение на повече от 10 часа на ден, казват те. По време на стареенето на организма като естествен процес се наблюдава, че малките капачки по краищата на ДНК нишките се скъсяват.

Ползите от физическите упражнения. Обездвижването вреди на здравето.
Раздвижи се
от БлогаРазгледай още...

Енергийните блокажи

Застоялата енергия - да изчистим живота си

енергийните блокажи
избрано на фокус
Виж повече
Още статии
Причини за хроничната умора. как да сме по-енергични и да бъдем здрави.

Как да се справим с хроничната умора?

Да започнем да се чувстваме по-енергични

Виж повече
Как да победим стреса

С обич към тялото

Как да надхитрим стреса и да върнем връзката с душата

Виж повече
Поставяне на вендузи - София - Вакуум масаж. Ползи от масаж с вендузи.

Как Вендузите помагат на здравето?

Вендузотерапията - предимства и ползи

Виж повече
Хронични болки, неврологични заболявани, мускулни болки.

Какво знаем за хроничните болки?

Болки в гърба, кръста, ставите. Ишиас, плексит, невралгия.

Виж повече
Масаж на стъпалата и масаж на краката | Център за масаж Падмалая, София

За ползите от рефлексотерапията

С какво помага масажа на стъпалата?

Виж повече
Спортен и лечебен масаж. Как се въстановяват мускулите.

Пролетно обновяване

7 начина, по които масажът помага на ума и тялото

Виж повече
Застоялата лимфа и изчистване на лимфната система

Здравето на лимфната система

Как да изчистим лимфата?

Виж повече

Защо заседналия начин на живот и обездвижването вредят

Хромозомите са съставени от днк, и теломерите защитават генетичния материал в двата им края и играят важна роля в стареенето на клетките. Тези теломери – приличащи на пластмасови връхчета на връзките за обувки - са там, за да предпазят хромозомите от влошаването им. Дължината на теломерите е един от показателите за биологичната възраст, която не винаги отговаря на хронологичната възраст. Скъсените теломери се посочват като фактор, свързан с повишения риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет инякои други заболявания.
Установено е, че друг фактор, който играе важна роля по отношение на дължината на теломерите, е това колко редовно хората правят физически упражнения.

Обсъждането на ползите от физическите упражнения трябва да започне още когато сме млади, и физическата активност трябва да продължи да бъде част от нашето ежедневието и да ни съпътства в процеса на остаряването, дори и когато сме на 80-годишна възраст.

Опасностите от заседналия начин на живот и как да се справим с него

Събудете се. Пригответе се за работа. Седнете в колата и прекарайте 45 минути в трафика. Пристигате на работа. Седнете зад бюрото, проверете имейлите си и свършете задачите си. Отидете в конферентната зала и се прозявайте по време на едночасовото заседание. Поръчайте обяд онлайн без да ставате. Обядът пристига. Яжте на бюрото си докато едновременно сърфирате в интернет и подготвяте отчета си. Останете седнали на бюрото си за още няколко часа до края на работното време.Качете се в колата. Карайте половин час до фитнес залата. Прекарайте един час като правите упражнения. Карайте до вкъщи. Пригответе вечеря. Грабнете лека закуска и седнете на дивана, за да не пропуснете любимия ви сериал. Легнете си. Повторете същото.
Изумително е да научите, че например американците прекарват 93 процента от живота си на закрито - и 70 процента от всеки ден в седнало положение. Но когато се замислим за обикновения ден на повечето хора, е също толкова изумително да открием, че това е наистина вярно и, че начинът ни на живот се е превърнал в заседнал начин на живот. Може би се чувствате по-комфортно като се отпуснете в креслото вместо да се разходите из квартала, но заседналият начин на живот има пряко негативно влияние върху нашето здраве и благосъстояние. Ето защо, ние всички имаме усещането че сме постоянно уморени, постоянно стресирани и постоянно се борим да отслабнем.

Защо заседналият начин на живот ни вреди

Човешкото тяло е проектирано да се движи. В продължение на хиляди години, това, което хората са правили, е било да се движат. Голяма част от движението им е било свързано с оцеляването: Ние сме се движили за да си набавим храна, да избягаме от хищниците и да мигрираме към по-благоприятни места и земи.
Дори и с напредъка на човечеството телата ни са продължавали да бъдат в непрекъснато движение. Дългите дни прекарани на работа в земеделското стопанство, изморителното ходене по пътя към града за училище или за набавяне на продукти, и други фактори от ежедневния живот на нашите предци показват, че те са имали много малко време да почиват на лаврите си. В средата на 20-ти век, обаче, технологичният напредък, увеличаването на броя на хората, които ползват коли и преминаването от работа с упражняване на физически труд към работа в офиси започват постепенно да отнемат нашата физическа активност.
Днес, във време, когато имаме по-голям избор от всякога в почти всеки аспект на живота ни, повечето от нас избират да прекарват времето и деня си неподвижно.

Но как постоянното обездвижване оказва влияние върху здравето ни?

Световната здравна организация изчислява, че липсата на физическа активност е свързана с 3,2 милиона смъртни случая годишно. Да изброим начините, по които се случва това.

1. Сърдечно-съдови заболявания
Прекарването на прекалено дълго време в седнало положение означава, че мускулите ви не горят толкова мазнини колкото биха могли и че кръвта, преминава през тялото ви с по-бавни темпове, давайки на мастните киселини по-голям шанс да запушат сърцето ви, което може да доведе до коронарна болест на сърцето. Изследване, публикувано в „Медицина и наука в спорта и физическата активност“, е установило, че колкото повече време мъжете прекарват седнали в автомобилите си и гледането на телевизия, толкова по-вероятно е те да имат някакъв вид сърдечно-съдово заболяване.

2. Риск от Диабет
Когато не се движите тялото ви не използва толкова много кръвна захар и това не е никак добре. Проучване на повече от 80,000 души установило,че всеки час, който те прекарват пред телевизора, увеличава риска от развитие на диабет с 3,4%. Ето защо, физическсите упражнения са един от най-добрите естествени начини за лечение на диабет, а липсата на физическа активност е една от водещите причини за развитието на диабет.

3. Намалена циркулация на кръвта
Прекарването на прекалено дълго време в неподвижно състояние забавя кръвообращението в краката, което може да доведе до подуване на глезените, кръвни съсиреци, отоци и болка. По-страшното може да се окаже дълбоката венозна тромбоза, когато се образува кръвен съсирек в крака ви. Кръвният съсирек може в крайна сметка да се освободи и да заседне в други части на тялото ви, включително и белите дробове.

4. Объркано мислене
По ирония на съдбата, седналото положение на работното място всъщност може да доведе до проблеми с концентрацията. Когато не се движим, по-малко кръв се изпомпва в тялото ни, включително и мозъка ни. Това забавя нашите когнитивни функции и води до замъгляване на мозъка.

5. Загуба на мускулна сила и здравина на костите
Забравете за възможността да имате гъвкаво тяло: Нашите тела трябва да функционират така, че да поддържат гладката мускулна тъкан, за да можем да изпълняваме нашите ежедневни задачи без да нараняваме тялото си. Със заседналия начин на живот всичко това се променя. Обикновените събития, като пазаруване на хранителни стоки или вдигане на неща от пода стават все по-трудни. Това се изразява особено силно при по-възрастни хора, които вече са загубили мускулна маса и здравина на костите.
Новината за нашия заседнал начин на живот е, че дори и редовно да правим упражнения, това може да не е достатъчно за да се преборим с всички тези часове прекарани в седнало положение на работното място или в колата.
Ние прекарваме толкова много време като не се движим, че дори и тези 30 минути във фитнеса не са достатъчни, за да се противодейства на всички часове прекарани на бюрото. Добрата новина е, че има начини да предотвратите последиците от заседналия начин на живот, дори и ако работите в офис, и никой от тях не включва правене на повече упражнения.

Как да не бъдем лениви и да започнем да се движим

1. Нагласете си алармата на телефона
Използвайте вашия смартфон за добро, а не за зло. Нагласете си алармата на телефона, за да ви напомни да се изправите и да се раздвижите поне 5-8 пъти през работния ден. Независимо дали просто се изправяте и разтягате, раздвижвате краката си за 10 минути като се разхождате из офиса, или отивате на бърза разходка навън, това ще се отрази добре на тялото ви.

2. Правете срещите на екипа в офиса като се движите
Поддържайте мозъка си ангажиран и краката си в движение като провеждате срещите си с екипа. Ако времето не е подходящо и/или вашите колеги не ви оказват съдействие при тази идея, опитайте да сте извън офиса на открито следващия път когато трябва да обмисляте решение или когато трябва да проявите креативност. Да се движите вместо да се отпуснете на стола може да ви помогне да събудите вашата креативност защото тялото ви ще изпраща кръв към мозъка. Освен това, разхождайки се, можете и да отслабвате през това време!

3. Вървете и разговаряйте вместо да изпращате имейли
Колко имейла изпращате до колегите си на ден? Намалете електронния безпорядък и отиде до бюрата на вашите колеги, за да уточните детайлите по задачите.Така ще елиминирате всички съобщения, които изпращате и получавате, като същевременно поддържате тялото си активно.Нужно ви е повече вдъхновение? Опитайте тези начини:
• Говорете с приятели по телефона докато се разхождате из къщата вместо като седите на дивана.
• Отидете да си купите нещо за обяд, вместо да правите поръчка за доставка.
• Правете гимнастика вместо да се излежавате докато гледате телевизия.
• Станете и потанцувайте когато чуете любимата си песен по радиото.
Може да ви се налага да сте в седнало положение за няколко часа на ден, но няма причина да не можете да започнете да променяте заседналия си начин на живот.

Прекаленото много време седнали носи лоши новини за вашето здраве

Помислете колко време прекарвате на ден като седите: шофиране по време на сутрешното ви пътуване, 8 часа на ден на бюрото, а след това се отпускате на дивана пред телевизора цяла вечер. Нещо повече, зависите ли от електронната си поща, мобилния си телефон и приложенията му, директното получаване на заплатата си, както и онлайн пазаруването за да изпълнените задачи, за които преди 10 или 20 години щеше да е нужно само да станете и да отидете да ги свършите? Ако е така, тогава имате "болест на седенето", една закачлива фраза за заседналия начин на живот който може сериозно да застраши здравето ви.

Цената на прекарване на твърде дълго време в седнало положение

Все повече изследвания показват, че дългите периоди на липса на физическа активност повишават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет и затлъстяване. През януари 2010 г. британски експерти проучват връзката между продължителните периоди в седнало положение и увеличаващата се вероятност от развиване на дадено заболяване. И през същия месец, австралийски изследователи съобщават, че всеки час, прекаран в гледане на телевизия, е свързан с 18 % увеличение на риска от сърдечно-съдовите заболявания - може би това е така точно поради часовете прекарани в седнало положение.

Вие сте създаден така, че да се движите

"Човешките същества са еволюирали като са се научили да ходят и така са опознали света", казва Джеймс Ливайн, автор на „Движи се малко и ще загубиш много“. "Най-странното нещо на света е, че хората прекарват по цял ден изкривени в един стол. Това е форма на физическо заклещване", казва Ливайн, който ходел по бягаща пътека в офиса си с темпо 1-миля в час (1.6 км/ час) докато давал интервюто за тази статия. Съветът на Ливайн е: Водете борба с болеста на заседналия начин на живот като предприемете мерки да станете по-активни физически.

Станете и вървете!

Ето 8 начина как да откраднете от времето през което сте закотвени за бюрото си:

1. Станете N E A T.
“Non-exercise activity thermogenesis“ означава термогенеза без физическа дейност и включва разтягане, обръщане и огъване. Ливайн препоръчва да се стремим към 10- минутен NEAT на всеки час. "не мога да си позволя фитнес“ - вече“ не е пречка, казва Ливайн. Движете се по-често като си набелязвате малки цели. Протегнете цялото си тяло и изпънете всички мускули, които са се схванали. Ако го направите пет или шест пъти на ден, вие ще започнете да забелязвате разликата.

2. Помислете за тренировка по обедно време.
"Един час упражнения в средата на деня е по-добре отколкото да не правите никакви упражнения, но все още ви остават 7 часа време от работния ден, през които да сте в седнало положение", казва д-р Дейвид Дънстън, който оглавява лаборатория по Изследване на физическата дейност при метаболизма и затлъстяването в института по сърдечно-съдови заболявания и диабет в Мелбърн, Австралия. "Изградете си целодневен подход към физическата активност", казва той. Отидете на разходка на обяд, вместо да чатите в стаята през обедната почивка, или използвайте стълбите вместо асансьора.

3. Представете си, че сега е 1985. Имате въпрос към колегата си в коридора.
Не го бомбардирайте с имейли; отидете до работното му място и задайте въпроса си. Някои компании са въвели петък за ден без имейли за служителите си за да ги накарат да стават от столовете по-често.

4. Изправете се и станете.
Ставането от седнало положение използва повече мускули и изгаря повече калории отколкото когато седим. Така че, научете се да ставате от стола когато говорите по телефона, ходете и правете крачки по време на срещи на персонала ако шефът ви го позволи.

5. Пренаредете офиса си.
Помогнете на вашата компания да насърчава служителите да бъдат по-активни физически без да давате идея да се инсталират бягащи пътеки на всяко работно място. Започнете да провеждате работните срещи с вашите колеги като ходите и говорите и не използвайте залата за конференции. Преместете кошчетата за боклук далече от бюрата за да накарате хората да ходят когато си изхвърлят боклука. Преместете тубите със студена вода до прозорците, така че колегите ви да се наложи да отидат до там.

6. Завършете работния си ден с повече енергия и ентусиазъм.
Обикновено, с наближаването на края на работния ден към 5 часа следобед вие вече се чувствате изтощен. Но, ако направите бърза 15 минутна разходка пеша в следобедните часове, ще бъдете далеч по-продуктивни във вашите последни 2 часа от работния ден. Ако мислите, че просто нямате време за разходка, ще се изненадате, че ще можете да свършите работата си по-бързо след такава разходка.

7. Помислете как пътувате до работното си място.
Ако вземе автобус или влак, може да стоите прав докато пътувате; или да правите упражнения като свивате и отпускате мускулите си; или може да слезете една спирка по-рано и да ходите няколко пресечки. Ако масовият транспорт не е опция за вас, намерите отдалечено място за паркиране, така че да ходите в продължение на няколко минути преди и след работа.

8. Задача от много части докато гледате телевизия.
Извадете пенсионираната и покрита с прах бягаща пътека и я поставете пред телевизора, така че да гледате телевизия само когато сте на бягащата пътека и ходите по нея. Нямате такъв уред? Марширувайте на място или подреждайте стаята си. Само не се тръшвайте на дивана. Изследванията показват, че колкото по-дълго седите пред телевизора, толкова по-голямата става обиколка на талията ви, и толкова по-голям е рискът от сърдечно-съдови заболявания.

9. Заповядайте на масаж, той дава нов жимот на ставите и мускулите и премахва сковаността в тялото
Освен че премахва болки във врата, гърба и кръста, Тай масажът увеличава гъвкавостта и подвижността на ставите, разтяга сухожилията и облекчава мускулното напрежение, премахва блокажите в тялото и балансира протичането на жизнената енергия. Използват се различни похвати като усуквания, изтегляния и натиск, като включва различни разтягания и йога пози, както и рефлексотерапия. В резултат на масажа тялото става по-гъвкаво и се намалява усещането за скованост. Ставите биват заздравени и укрепени, а стресът се освобождава от психиката. Тайландският масаж се изпълнява на земя, върху мека постелка и с удобни дрехи. Разтягането и работата върху енергийните линии облекчават напрежението и позволяват на жизнената сила и енергия да циркулира свободно в тялото. Тайландският масаж е прекрасен метод за презареждане на жизнения тонус и повишаване на енергията, който дава усещане за лекота и спокойствие и увеличава свободата на движение, гъвкавостта и подвижността на тялото.

© Център за масаж Падмалая, гр. София. Всички права запазени. Копирането, изменянето, възпроизвеждането, адаптирането и поставането по други сайтове на съдържанието на тази статия, целият й текст или части от него не е разрешено. Можете да споделите статията използвайки иконките за споделяне в долния десен ъгъл или чрез директен линк към тази страница.

Сподели