Не отивай там, където пътят може да те отведе; вместо това иди там, където няма път и остави следа.

~ Ралф У. Емерсън

Какви са ползите от масаж на стъпалата?

Какво знаем за рефлексотерапията?

Ползите от на масажа на стъпалата са многобройни: освобождаване на ендорфини, премахване на стреса и депресията, помощ при борбата с безсънието, понижаване на сърдечната честота, понижаване на кръвното налягане, подобряване на мускулния тонус и равновесието, облекчаване на болката в мускулите и ставите, обекчаване състоянието на подути краката, облекчаване на главоболието и мигрената, подобряване на лимфопотока, и дори подобряване на психичното здраве.

Болка в стъпалата. болка в ходилото при ходене.
Свободно движение
от БлогаРазгледай още...

Енергийните блокажи

Застоялата енергия - да изчистим живота си

енергийните блокажи
избрано на фокус
Виж повече
Още статии
Поставяне на вендузи - София - Вакуум масаж. Ползи от масаж с вендузи.

Как Вендузите помагат на здравето?

Вендузотерапията - предимства и ползи

Виж повече
Застоялата лимфа и изчистване на лимфната система

Здравето на лимфната система

Как да изчистим лимфата?

Виж повече

Масаж на стъпалата и рефлексотерапия

Рефлексотерапията се основава на концепцията, че чрез масаж на ръцете и стъпалата може да се повлияе на други части на тялото. Има няколко теории за това как действа той - едната е, че натискът в точките на стъпалата влияе върху централната нервна система. Другата е, че енергията протича през тялото и чрез справяне с проблемните точки в този поток, рефлексотерапията може да върне тялото в неговото състояние на покой.

Голяма част от доказателствата по отношение на рефлексотерапията сочат, че тя засилва както циркулацията, така и лимфния дренаж като основен ефект при този вид масаж.
Лимфната система и кръвоносната система работят заедно за да поддържат водния баланс в тялото, да филтрират течностите в тялото и да предпазват от болести чрез разпределяне на белите кръвни клетки. Чрез увеличаване на циркулацията на течностите в тялото и лимфния дренаж, рефлексотерапията и масажът на стъпалата подпомогнат баланса на течностите и циркулацията на кръвта чрез въздействие върху собствената филтрираща система на тялото.

Други положителни ефекти на рефлексотерапията като масажна техника, освен засилването на циркулацията на кръвта и лимфния дренаж, включват релаксация, намаляване на болката и общо подобряване на качеството на живот като резултат от това да бъдеш обгрижван, както и от увеличаването на ендорфините и намаляването на нивата на стрес.

Заключение: Рефлексотерапията е специфичен вид масаж на стъпалата, който се фокусира върху точките на напрежение в стъпалата и повлиява на други функции на тялото чрез тяхната манипулация. Ефектите от нея са добре установени и включват контрол на болката и намаляване на тревожността и депресията.

Масажът на стъпалата помага за поддържане на здравословно кръвно налягане

Кръвното налягане е основна мярка за риск от сърдечно-съдови заболявания . По-високото кръвно налягане кара сърцето да работи по-усилено, което води до повишен стрес и напрежение на сърдечно-съдовите мускули. На всеки допълнителни 20 милиграма живак над систоличното налягане от 115 mmHG/ милиметри живачен стълб/, рискът от сърдечни заболявания се удвоява. Като се има предвид, че сърдечните заболявания по същество обхващат цял спектър от болести, от ангина до инфаркти, е изключително важно кръвното налягане да се поддържа в нормални граници.

Кръвното налягане се дължи на три различни фактора - силата, с която кръвта се изтласква от сърцето, броят на изтласкванията от сърцето (сърдечна честота), и обемът на наличната кръв. Обемът на кръвта представлява съвкупността от количеството кръв, която циркулира в кръвоносните съдове и която се намира в кръвните депа.

Обемът на кръвта е продукт на връзката между лимфната система, която отвежда течността от кръвта и я филтрира преди да я върне обратно в кръвта, и кръвоносната система. Пулсът се влияе от много фактори, но стресът е съществен външен фактор. Силата, с която кръвта се изтласква от сърцето, зависи от размера на сърцето - прекалено голямото сърце ще изпомпва кръвта с много повече сила, което води до по-високо кръвно налягане. Уголеменото сърце обикновено е резултат от преумората му - в края на краищата това е мускул и мускулите увеличават обема си при по-голямо натоварване.

Масажът на стъпалата също има положителен ефект върху кръвното налягане. Доказателство за това е установено в японско проучване, а именно значителното намаляване на систолното кръвно налягане и нивата на тревожност. Следователно, чрез ефекта си за справяне със стреса, масажът на стъпалата може да се прилага за контрол на кръвното налягане и по този начин да намали риска от сърдечни заболявания.

Заключение:Кръвното налягане се влияе от много фактори, включително стрес, сърдечна честота и обем на кръвта, а масажът на стъпалата може да им повлияе положително.

Масажът на стъпалата помага да се поддържа здравословен пулс

Подобно на кръвното налягане, сърдечната честота е свързана с функцията на сърцето. Ако сърцето бие твърде бързо, могат да настъпят няколко нежелателни ситуации. В критични ситуации сърцето няма достатъчно време да се напълни с кръв и по този начин не може да осигури адекватно кръвоснабдяване на тялото. В по-малко критични ситуации трайният учестен пулс може да доведе до чувство на безпокойство, световъртеж и болка в гърдите.

Японско проучване, което разглежда кръвното налягане, изследва ефекта, който масажът на стъпалата оказва върху сърдечната честота. Установено е, че масажът на стъпалата намалява пулса. Друго проучване се отнася до деца при интензивно лечение - деца, които са претърпели силен стрес и се установява, че пулсът им намалява в дългосрочен план при няколко сеанса прилаган масаж, въпреки обкръжението и ситуацията.

Намаляването на сърдечната честота има много очевидни ползи - премахва стреса от сърцето. Сърцето, което работи твърде усилено, е сърце, което се увеличава - като по този начин допринася за повишено кръвно налягане и риск от сърдечно-съдови заболявания.

Заключение: Ползите от масажа на стъпалата по отношение на сърдечната честота - спомага тя да се поддържа в нормални нива. Това от своя страна помага на тялото да поддържа нормалното си равновесие и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Масажът на стъпалата помага да се поддържа равновесието

Равновесието е нещо, за което повечето хора не мислят, докато не се окаже че те губят това умение. Липсата на равновесие засяга способността на хората да се движат - да стоят, да ходят, да участват в живота.
Системата за равновесие се състои от четири части. Мозъкът действа като централен компютър, който получава информация под формата на нервни импулси (съобщения) от трите си входни терминала: очите, вътрешното ухо и мускулите и ставите на тялото. Има постоянен поток от импулси, пристигащи в мозъка от тези входни терминали. И трите системи работят независимо и въпреки това работят заедно, за да поддържат тялото в баланс.

Масажът на стъпалата може да помогне по отношение на механичните аспекти - проучване на хора с влошено равновесие вследствие на диабет установява, че масажът на стъпалата значително подобрява тяхното равновесие.
Влошеното равновесие често засяга възрастните хора и тези със състояния като остеоартрит. Като се има предвид, че масажът също има положителен ефект върху болката, свързана с артрит, масажът действа като терапия с много ползи, като дава на хората едновременно контрол върху тяхната подвижност и облекчаване на болката.

Заключение:Равновесието допринася за способността ни да се движим и да сме активни в обществото. Масажът на стъпалата помага за справяне с механичните аспекти на проблемите с равновесието, особено при хора с артрит и диабет.

Масажът на стъпалата повлиява положително кожата на стъпалата и подуването на стъпалата

Чрез засилване на циркулацията на кръвта, масажът на стъпалата носи ползи и за кожата на стъпалата. Това може да не изглежда толкова важно, колкото кожата на лицето, но стъпалата както и вашите ръце, са частите от тялото ни върху които оказваме най-голям натиск. Принуждаваме ги да понасят последствията от неудобни обувки, ходим боси, оказваме натиск върху тях с часове.
В едно от проучванията относно масажът на стъпалата се установява, че масажът увеличава както температурата, така и притока на кръв към съединителната тъкан под кожата. Масажът на стъпалата има много положително влияние върху съединителната тъкан - повишен кръвен поток и увеличен лимфен дренаж.

Масажът на стъпалата може да помогне и на хора, които страдат от подуване на стъпалата - проучване е установило значително намаляване на подуването на крака след тримесечен масаж на стъпалата. Това състояние обикновено се дължи на увеличен лимфен дренаж и увеличен кръвен поток. Както споменахме по-горе, тези два аспекта които работят заедно контролират водния баланс в тялото ни. Подуването на стъпалата, известно като оток, е резултат от дисбаланс при оттичане на водата от тялото.

Заключение: Масажът на стъпалата подпомага функцията на естественото дрениране на течности от тялото допринася за поддържането на здравословен воден баланс.

Масажът на стъпалата може да помогне при болки в мускулите

Мускулната болка обикновено е първото нещо, за което хората мислят, когато става въпрос за масаж. Както споменахме по-горе, ние - хората подлагаме стъпалата си на доста малтретиране: ходене по цял ден с неподходящи обувки без да обръщаме внимание на това колко време прекарваме в натиск върху стъпалата си, и ето че не е трудно да се разбере как се развива мускулната болка в стъпалата.

Масажът по дефиниция е процес на прилагане на натиск върху мускулите и съединителната тъкан за облекчаване на напрежението. Масажът на стъпалата, като рефлексотерапия, оказва влияние върху други части на тялото чрез отнемане на напрежението в стъпалата и има за цел да използва докосване чрез манипулация на тъканите за да се постигане подобряване на качеството на живот.

Хората изпитват много различни видове мускулна болка – мускулна болка след тренировка, мускулна болка при опъване, и мускулната болка, която е следствие от напрежение. Масажът помага на всичко това, като осигурява лесен начин да облекчи напрежението, да излекува болезнеността при упражнения и да намали болката при пренапрягане.

Изследване на хора, в ден след поява на мускулна болезненост, разглежда ефективността на масажа за облекчаване на болката им. Това конкретно проучване разглежда случаи при бодибилдинг тренировки и установява, че масажът значително намалява болката след тренировка. Други проучвания, фокусирани върху маратонци, откриват подобни резултати.

Заключение: Мускулната болка възпрепятства физическите усилия на хората както в ежедневието им, така и в спортните им начинания. Чрез намаляване на болката, причинена в следствие на пренатоварване и неправилно използване на мускулите, масажът на стъпалата позволява бързото им възстановяване на мускулите.

Масажът на стъпалата може да помогне за намаляване на болката в ставите

Наред с болките в мускулите, болките в ставите са едно от основните оплаквания на хората. Болките в ставите могат да възникнат по много причини - от артрит до обща скованост, както и болка след нараняване. Болките в ставите засягат големи групи от хора.
Масажът на стъпалата се фокусира върху зоните на напрежение. Чрез отпускане на мускулите около ставите и масажиране на съединителната тъкан, която поддържа тези стави, масажът на стъпалата може да осигури облекчение. Изследване на пациенти, изпитващи болки в ставите от остеоартрит, установява значително намаляване на болката след последователен масаж на стъпалата с лавандулово масло и бадемово масло.

Като се има предвид, че болките в ставите могат да бъдат допълнително влошени от скованост на мускулите, способността на масажа да отслабва напрежението в скованите мускули е от особен интерес. Чрез редуциране на сковаността в околната тъкан, напрежението се премахва от ставите и намалява част от болката, причинена поради възпалението на тъканите в ставите.

Заключение:Болките в ставите пречат на усилията на хората да водят нормален живот. Болките в ставите на стъпалата имат силно негативен ефект, тъй като затрудняват ходенето и придвижването. Масажът на стъпалата осигурява намаляване на тази болка и по този начин подобрява качеството на живот на хората.

Масажът на стъпалата помага да се намали тежестта и продължителността на главоболието и мигрената

Главоболието и мигрената се появяват по много причини - стрес, умора, инфекции и заболявания. Понякога нямаме представа каква е причината за тях. Хората често прибягват до терапия, което вече им е помагала - липса на светлина, по-малко звуци и силна музика, някои видове болкоуспокояващи. Често обаче се оказва, че хората с мигрена използват лекарства, които понякога действат, а понякога не.

Тук масажът на стъпалата може да бъде от помощ, не непременно чрез заместване на други терапии, а чрез комбинация с тях. Вече споменахме как масажът на стъпалата се справя с някои от горепосочените причини - стрес и безсъние. Чрез отстраняването на тези причини масажът на стъпалата помага да се предотврати постоянното появяване на главоболие и мигрена.

Други изследвания също установяват, че масажът на стъпалата може да редуцира силата и продължителността на главоболието и мигрената. Това е от особено значение - както защото предоставя облекчение на страдащия, така и защото позволява прилагането едновременно и на другите методи които дават положителен ефект - тъмнина, почивка и хидратация с цел постигане на оптимален ефект.

Заключение: Главоболието и мигрената могат да бъдат изтощителни и изключително трудни за контролиране. Макар че масажът на стъпалата не осигурява лечение на тези страдания, той помага по два начина. Първо, помага за справяне с някои от причините за мигрена и главоболие. И второ, доказано е, че намалява тежестта и продължителността на мигрената и главоболието, като дава възможност да се прилагат други методи за справяне с тези състояния.

Масажът на стъпалата помага при рехабилитация след наранявания

Нараняванията и уврежданията могат да бъдат изтощителни, не само непосредствено, но и след травма. Рехабилитация, акумулиране на сила, тренировки за възстановяване на мускулите и сухожилията - това е труден път.

Масажът на стъпалата подпомага цялостния процес, през който пациентът трябва да премине, за да постигне максимално възстановяване. Масажът на стъпалата помага за справяне с много проблеми, които затрудняват рехабилитацията - болка, стрес, мускулна болезненост, скованост на ставите и умора. Той също така помага при депресия и тревожност, неща, които също често засягат хора, претърпели наранявания и травми.

Масажът на стъпалата помага директно когато се касае за наранявания на стъпалата и краката. Той адресира не само причините за болката, но директно се насочва към болката в стъпалата и мускулите, които често са свързани с костите на стъпалата. Така масажът на стъпалата дава възможност на пострадалия човек директно и активно да участва в рехабилитационните дейности.

Заключение: Нараняванията никога не са приятни и периодът на възстановяване често може да отнеме седмици и месеци. Масажът на стъпалата подпомага възстановяването като влияе едновременно върху множество вътрешни и външни фактори.

Масажът на стъпалата увеличава ендорфините

Не е тайна, че ендорфините са полезни за нас. Независимо дали чрез упражнения или консумация на шоколад, ендорфините действат като хормони на щастието, като облекчават болката и дискомфорта и ни дават усещане за щастие.

Какво общо има масажът с ендорфините? Различни проучвания посочват специфичните ефекти от масажа на стъпалата върху различни пациенти с проблемни състояния. Те са установили значително увеличаване на освобождаването на ендорфини. На това се дължат положителните ефекти по време на масажа на стъпалата - повишено чувство на спокойствие, намаляване на болката и стреса и по-добро справяне с тревожността и депресията.

Масажът активира ендорфини, които циркулират в тялото и мозъка, създават усещане за щастие, допринасят за мускулна релаксация и намаляване на болката.

Заключение: Масажът на стъпалата стимулира освобождаването на ендорфини, което води до намален стрес, повишено усещане за щастие и облекчаване на болката и справяне със стреса и напрежението.

Масажът на стъпалата активира части от мозъка, свързани с възнаграждение и контрол на болката

Специално проучване разглежда ефекта, който масажът на стъпалата има върху здрави възрастни индивиди, като пациентите са имали двадесет секунди масаж преди да им е направен магнитен резонанс. Установено е, че в мозъка се активират центровете за удоволствие и възнаграждение, които стимулират отделянето на допамин. Интересното е, че при приложения масаж на ръцете и на стъпалата, тези центрове значително са се активирали само при тези пациенти, които са имали масаж на стъпалата. Активирането на тези центрове е свързано с повишаване на чувството за спокойствие на участниците и намаляването на стреса.

Друго проучване отбелязва активиране на части от цингуларната кора на мозъка, когато се прилага масаж на стъпалата (шведски, рефлексологичен масаж или масаж гуаша).

Цингуларната кора на мозъка е отговорна за много функции, включително умереността на болката и връзката между външни събития с паметта и емоциите. По този начин активирането на тази област на мозъка предполага, че масажът на стъпалата може да бъде полезен, когато става въпрос за промяна на реакцията на тялото към болка и как то реагира на определени стимули.

Заключение: Масажът на стъпалата оказва въздействие върху мозъка и влияе както върху центровете за възнаграждение на мозъка, така и върху частите от мозъка, отговорни за умереността на болката.

Масажът на стъпалата влияе върху нивата на кортизола (понякога) и стреса (винаги).

Следователно, не бива да ни изненадва фактът, че всеки вид масаж влияе и върху нивата на кортизол.
Кортизолът е хормонът на стреса. Той причинява всякакви опустошения в нашите тела - увеличаване на сърдечната честота, повишаване на кръвното налягане и безпокойството. Масажът на стъпалата значително намалява отчетените нива на стрес при много различни групи хора.

От само себе си се разбира, че намаляването на стреса влияе положително - дава възможност на хората да прекарват дните си без притеснение, като мислят и да се концентрират върху други неща.

Направено е проучеване с което е установено, че масажът на стъпалата води до намаляване на стреса при здрави студенти, жени със следродилна депресия и жени на средна възраст. Това е факт дори и когато не е било установено значително намаляване нивата на кортизола.

Фактът, че стресът е намалял във всички групи (студенти, жени със следродилна депресия и жени на средна възраст) означава, че макар да има и други фактори, масажът на стъпалата е ефективен начин за намаляване на нивата на стрес.

Заключение: Масажът на стъпалата намалява значително нивата на хормона на стреса, като по този начин ни помага да се преборим с него.

Масажът на стъпалата намалява нашето възприятие за болка

Болката има много различни причини. От психологически и неврологични до чисто физически, болката често съчетава много от тези елементи, което я прави трудна за лечение. Това е силно субективно преживяване и агонизиращата болка за един човек може да е нещо, с което друг човек живее всеки ден. И така, как масажът на стъпалата помага при болка?

Масажът на стъпалата въздейства като има както физически, така и психологически ефекти. Той води до подобряване на социалното ни общуване, увеличаване на ендорфините и намаляване нивата на стрес. Справянето с болката става по-лесно . Проучване по отношение на болката е установило, че при масаж на стъпалата има значително намаляване на следоперативната болка.

Този ефект най-вероятно се дължи на способността на масажа да оказва влияние върху няколко аспекта на болката. Вече споменахме как масажът засяга части от мозъка, участващи в модулацията на болката, и също как повишава нивата на ендорфин и намалява нивата на стрес.

Масажът осигурява и социален елемент - някой се грижи за теб. Той също така има потенциал да се справя с източника на болката. Дълбокият масаж на тъканите и масажът изобщо се фокусират върху ставите, като целта е незабавно да се отстрани причината за болката.

Чрез чисто физическата, социалната и психологическа полза от масажа на стъпалата, той е в състояние ефективно да се справи с множество източници на болка.

Заключение: Болката е изключително сложно явление. Тъй като масажът на стъпалата засяга няколко различни аспекта от нашите възприятия за болка (физически, социален и психологически), масажът на стъпалата може да се прилага ефективно при лечение на болка

Масажът на стъпалата помага за управление на тревожността

Тревожността е едно от нещата, които много хора изпитват през целия си живот. В детството, юношеството и с напредване на възрастта хората откриват много неща, за които се тревожат и през повечето време това е естествен отговор спрямо определени обстоятелства. Тревожните разстройства се появяват, когато тази тревожност е постоянна и възниква при обстоятелства, при които такава реакция не е оправдана.

Масажът на стъпалата не е нещо, което ще излекува безпокойството. Въпреки това, като се има предвид, че науката все още няма пълната картина по отношение на тревожността, прилагането на масаж на стъпалата за облекчаване както на нормалното, така и на хроничното безпокойство е много ползотворно.
Шведско проучване, разглеждащо ефекта от масажната терапия върху жени с тревожност, не установява увеличение на тревожността като цяло по време на проучването, но установява значително намаляване на много от маркерите на тревожност - сърдечна честота, кръвно налягане, телесна температура и честота на дишане. Японското проучване, което разгледахме по-рано, също измерва нивата на тревожност при извършване на масаж на стъпалата и открива значително намаляване на нивата на тревожност.

Заключение:Един на всеки пет души ще страда от психично заболяване през целия си живот, като два от най-често срещаните проблеми са тревожността и депресията. Масажът на стъпалата ни дава алтернативна терапия, която може да работи заедно с медицината и терапията с разговори, за да се справи с многобройните причини за психичните заболявания.

Масажът на стъпалата помага за контрол на депресията

Депресията и безпокойството често вървят ръка за ръка - повечето хора, които изпитват психично заболяване, също са изложени на висок риск да преживеят и друго такова. Депресията, подобно на тревожността, са частично разгадани от медицината - знаем, че е свързана с нивата на серотонин и допамин в мозъка, но често лекарствата, използвани за справяне с нея, отнемат 6 седмици, за да подействат, но страничните ефекти от лекарствата започват незабавно.

Съществуват ясни социални, физически, културни и психологически аспекти на депресията. Установено е, че масажът на стъпалата може да повлияе физически и психосоциално, така че при случаи на депресия масажът на стъпалата отново може да бъде полезен.

В проучване на жени, страдащи от следродилна депресия, изследователите установяват, че масажът значително намалява оплакванията от депресия. Друго проучване на жени на средна възраст, изпитващи депресия, също установява подобни резултати.

Като разгледаме ефекта, който масажът на стъпалата има както върху тревожността, така и върху депресията, а също и върху основните аспекти, в които масажът на стъпалата има положителен ефект (социална връзка, намаляване на стреса, увеличаване на ендорфините), следва изводът, че макар и да не е основен метод за лечение, масажът на стъпалата е полезен инструмент за справяне на тревожността и депресията.

Заключение: Депресията, подобно на тревожността, е многостранно и сложно състояние. Масажът на стъпалата, адресиращ както биологични, така и социални тригери на депресията, e полезен инструмент за справяне с това състояние.

Масажът на стъпалата помага да се справим с безсънието

Безсънието е сложен проблем. Подобно на много проблеми, свързани с мозъка, той често е многофакторен и има повече от една основна причина. Някои от причините включват различни лекарства (като кофеин, никотин, лекарствата за астма), работа на смени, стрес, депресия и болка. Понякога просто не знаем причината за безсънието.
Въпреки това, разглеждайки причините за безсънието, може да се види как масажът на стъпалата се справя с много от тях. Ако масажът на стъпалата намали нивата на стрес, по-вероятно е да заспивате по-лесно. Ако помага при депресия, по-вероятно е да имате удовлетворение от съня. Ако масажът на стъпалата помага за болката, включително болки в ставите и мускулите, по-вероятно е да спите добре.

Доказателства за всичко това има направени в няколко проучвания, при които е доказано че, при масаж на стъпалата на жени, страдащи от постнатална депресия честотата и тежестта на безсънието намалява. Като осигурява усещане за спокойствие, като помага при депресия, стрес и болка, масажът на стъпалата осигурява жизнеспособна терапия за подпомагане на заспиването.

Заключение:Масажът на стъпалата се справя с много от причините за безсънието, като помага при проблем със заспиването. Той също така създава непосредствено усещане за спокойствие и обгрижване - две неща, които подтикват към сън.

Масажът на стъпалата намалява гаденето

Гаденето има различни проявления - някои обикновено са резултат от разстроен стомах, други се проявяват като сутрешно гадене, и има гадене и повръщане при хора с болки или различни заболявания.

Тези състояния се задвижват от специфични механизми - активиране на блуждаещия нерв, разстройство на вътрешното ухо (морска болест) или активиране на допаминови рецептори (свързани със стреса). Въпреки че масажът няма да повлияе на вътрешното ухо, има известна теория, че масажът може да повлияе на допаминовите рецептори или блуждаещия нерв.

Доказателството за ефекта на масажа върху гаденето се крие в проучвания, които са направени при пациенти с подобни неразположения, на които е приложен 10-минутен масаж на стъпалата за намаляване на гаденето.

Повръщането, особено ако е хронично, може да причини множество вторични проблеми, включително дехидратация и йонен дисбаланс (дисбаланс на солите в тялото). Това от своя страна може да създаде сериозни проблеми - йоните контролират нервните импулси, биенето на сърцето и способността на мускулите да се свиват. Като помага за контролиране на гаденето и повръщането, масажът на стъпалата може да помогне за повишаване на качеството на живот.

Заключение: Гаденето и повръщането причиняват значителни проблеми, ако не бъдат преодолени. Дори единични случаи могат да повлияят на качеството на живот. Масажът на стъпалата може да осигури контрол и управление на тези симптоми, което от своя страна води до по-добро качество на живот.

Финален щрих и заключение

Дори в проучвания, при които няма емпирични доказателства, които да могат да бъдат измерени (в много случаи са установени биохимични промени в резултат на масажа на стъпалата), изследователите признават, че масажът на стъпалата има положителен резултат при хора, които са се възползвали от него, и че като алтернатива, има много приложения заедно с традиционната медицина.

Вече знаете предимствата от прилагането на масаж на стъпалата, така че опитайте още днес!

Масажът на стъпалата трябва да се прилага от професионален терапевт, който владее техниката на рефлексотерапията и знае как да се постигне максимален ефект с този вид масаж.

При нас можете да запазите час за 30 минути масаж на стъпалата или 50 минути масаж на стъпалата.
Отделно почти всеки един масаж се предлага в пакет с рефлексотерапия /масаж на стъпалата/ с обща продължителност 90 минути.

Ценоразпис и варианти на масажните услуги предлагани в студио за масаж Падмалая

Сподели