Не отивай там, където пътят може да те отведе; вместо това иди там, където няма път и остави следа.

~ Ралф У. Емерсън

13 здравословни навика за по-качествен живот

Как да забавим темпото и да намерим баланса?

Бързаме, тичаме, стремим се да свършим всичко, а ако може и повече… 
Хващате ли се, че постоянно бързате и препускате през живота?
Синдромът на бързането може да окаже влияние върху здравето и баланса.
Забравяме да дишаме дълбоко, да дъвчем храната добре, да се смеем, да поздравяваме хората с усмивка. Твърде заети сме, за да сме щастливи и с добри маниери, защото просто се изчерпваме. Ето някои лесни съвети, с които да забавите темпото и да внесете повече баланс в забързаното ежедневие.

изграждане на полезни навици за почивка. намаляне на умората и стреса
Внеси хармония
от БлогаРазгледай още...

Енергийните блокажи

Застоялата енергия - да изчистим живота си

енергийните блокажи
избрано на фокус
Виж повече
Още статии
Стреса и умора. Последиците от недостиг на сън. Циркадни ритми на съня.

Страшни ли са умората и стреса?

Стреса, съня и умората и какво знаем за тях

Виж повече
Причини за хроничната умора. как да сме по-енергични и да бъдем здрави.

Как да се справим с хроничната умора?

Да започнем да се чувстваме по-енергични

Виж повече
Хронични болки, неврологични заболявани, мускулни болки.

Какво знаем за хроничните болки?

Болки в гърба, кръста, ставите. Ишиас, плексит, невралгия.

Виж повече

13 лесни начина да забавите темпото и да намерите баланса

Разходка сред природата
Дори и за 20-30 минути на ден, оставете телефона си и се разходете из природата. Ако имате възможност, събуйте се боси и се свържете със земята. Вдишвайте дълбоко чистият въздух и се насладете на красивите гледки около вас. Ако нямате възможност да излезете извън града, то посетете най-близкият парк или гора наблизо.

Стола настрани
Застояването и дългите часове стоене на стола са свързани с риск за повишаване на холестерола и повишаване на кръвното налягане. Така че независимо какво работите или с какво се занимавате, надигнете се от стола, съкратете срещите, намалете времето за шофиране и дори и да сте в къщи, то намерете нещо различно за правене от това да стоите седнали.

Вечерен час на технологиите
Създайте си правило – сложете Вечерен час на технологиите. Всички техно джаджи трябва да се изключат след (примерно) 9:00 часа вечерта. Електромагнитните полета и всякакви излъчвания пречат на хипофизата, отговорна за производството на мелатонин – хормонът отговорен за съня. Друг вариант е да поставите телефона си в „самолетен режим“ – по този начин спирате излъчването, но все още можете да ползвате всичките му функции, както и алармата за събуждане. Можете да ползвате същия трик и когато отивате на разходка.

Балансиращи упражнения
Можете да практикувате йога или някакви други упражнения, за да раздвижите тялото. Йогата дава възможност да се свържем със собственото си тяло и съзнание, като комбинира различни упражнения с медитация. Ако йогата не ви допада, просто легнете на земята по гръб с вдигнати крака на стената и дишайте, като мислите за хубави и позитивни неща в продължение на 10 минути.

Сбогом стрес
Спрете да се претоварвате. Започнете да оценявате и да броите нещата, които сте успели да свършите, а не нещата които не сте успели да свършите. Старанието да свършите максимално много задачи - претоварването и натискът могат да повлияят негативно на здравословното ви състояние. Кажете сбогом на стреса и здравей на себе си.

ЛИЧНО-ЗА-МЕН-ВРЕМЕ
Поне 2-3 ПЪТИ седмично се опитайте да избягате във вашето ЗА-МЕН-ЛИЧНО-ВРЕМЕ. Колко хубаво звучи това, нали? Ако нямате на разположение час два, които да отделите, дори и 20-30 минути на ден биха могли да свършат чудеса.
Ето някои идеи: Направете разходка, останете сами със себе си или почетете малко книга на спокойствие, практикувайте някакви приятни за вас упражнения, запишете час за масаж.
Масажът премахва стреса и натрупаното напрежение. Ако се чувствате напрегнати или натоварени или сте работили прекалено много и ипросто искате да си отпочинете и да си подарите момент хармония, запишете час зарелаксиращ масаж или масаж с ароматни масла. Ако имате напрежение в мускулите и гърба, болки в ставите или чувствате някакъв дискомфорт и скованост, то да запишете час залечебен масаж.

НЕ на социалните ангажименти
Не се страхувайте да кажете НЕ на социалните ангажименти. Ако сте имали тежък и натоварен ден или пък цялата седмица е била такава, запитайте се дали още един ангажимент ще ви повлияе добре или ще ви изтощи още повече Вашите приятели винаги ще бъдат там за вас, когато се нуждаете от тях и няма да ви се разсърдят, ако просто си останете в къщи и отделите малко време на себе си.

Кратки и ясни имейли
Проверявате ли имейла си докато закусвате или докато сте още в леголто? Ако имате възможност, сведете до минимум проверяването на електронната си поща. Ако работата ви позволява, проверявайте имейла си 2 пъти или 3 пъти на ден. Хората могат да разберат, че не сте длъжни да отговорите на всеки имейл веднага на секундата щом го получите. Също така, опитайте се да се въздържате от дълги обяснителни имейли. Пишете кратки, ясни и любезни отговори, отнемащи възможно най-малко време.

Съзнателно хранене
Ако се хванете че ядете пуканки, ядки и подобни храни докато гледате телевизия или четете книга или ако ровите в хладилника за кутия сладолед просто защото е края на седмицата или за да оправите настроението си, то това е несъзнателно хранене. Несъзнателното хранене е всяко едно действие на поставяне на храна в устата ни, което не е свързано с глад. Създайте си навик да се храните по възможност по едно и също време през деня и не пропускайте храненията си, като отделите време да се насладите на храната. Опитай се да се храните с прясна храна. Не забравяйте че обработената и пакетирана храна често е вредна за здравето и е пълна със всякакви консерванти, Е-та и подобрители на вкуса и е една от причините за голяма част от хроничните заболявания. Ако спазвате това просто правило, ще се чувствате много по-енергични и спокойни през деня.

8 часа сън
Ако сте прочели предишните ни статии, то вече знаете колко важен и ценен е сънят. Доброто наспиване ще направи денят ви малко по-спокоен и не толкова напрегнат. Опитайте се да спите 8 часа в денонощие. Освен това недоспиването е свързано с редица негативни последици за здравето, като повишаване на телесното тегло, риск за сърдечни болести, умора, депресия, раздразнителност, високо кръвно и др.

Дишане с корема
Има много статии на тема коремно дишане и ако ви е интересно, можете да поровите в Google. Научно доказано е, че коремното дишане ни успокоява. То казва казва на мозъка ни, че всичко е наред. Това е изключително полезно, за да се научим да контролираме нивата на стрес и да внесем малко спокойствие в забързания ден. Отделете пет минути и седнете спокойно като вдишвате и издишвате бавно и дълбоко през корема. Практикувайте това поне един път на ден.

Дневник на благодарността
Вземете си една тетрадка и всеки ден пишете поне по три неща за които сте благодарни от изминалия ден, фокусирайки се върху положителните моменти, които Вселената ни предлага. Разбира се можете да записвате и повече неща, няма някакво правило или ограничение. Направете го така, както го чувствате. Това ще ви напомни какво имате и какви големи късметлии сте да го имате в живота си. Това ще промени нагласата ви и ще накара чудесата да работят за вас и да започнат да се случват наистина.

Социален детокс
Социалните мрежи са превзели живота ни. За много от нас те са част от ежедневието. Затова вземете си почивен ден от социалните мрежи и направете социален детокс - не отваряйте компютъра или таблета поне за един ден. Вместо това, обадете се на приятели или на семейството си и излезте навън или пък направете нещо приятно заедно с тях.

© Център за масаж Падмалая, гр. София. Всички права запазени. Копирането, изменянето, възпроизвеждането, адаптирането и поставането по други сайтове на съдържанието на тази статия, целият й текст или части от него не е разрешено. Можете да споделите статията използвайки иконките за споделяне в долния десен ъгъл или чрез директен линк към тази страница.

Сподели