Не отивай там, където пътят може да те отведе; вместо това иди там, където няма път и остави следа.

~ Ралф У. Емерсън

Как да се справим с Хроничната умора?

Защо се чувстваме уморени

Как да се сдобием с повече енергия? Да увеличим енергията си и да бъдем здрави.Липсата на сън не е единственото нещо, което може да изсмуче енергията ви. Малките неща, които вършите (или не вършите), могат да ви изтощят както психически, така и физически, а това може да са и скучните дребни дневни задължения. Тук ще поговорим за умората и ще посочим някои типични лоши навици, които могат да са причина да се чувствате уморени и ще се спрем на някои прости примери за това как лесно да промените начина си на живот, така че да възвърнете енергията си възможно най-бързо.

Умора.Как да се справим с хроничната умора. Да бъдем енергични.
от БлогаРазгледай още...

Енергийните блокажи

Застоялата енергия - да изчистим живота си

енергийните блокажи
избрано на фокус
Виж повече
Още статии
Какво да павим при безсъние, как да спим по-добре

Съвети за по-спокоен и добър сън

Проблеми с безсънието

Виж повече
Обездвижване, затлъстяване, скованост. Заседнал начин на живот.

Тялото е за да се движи

Защо заседналият начин на живот ни вреди

Виж повече
Как да победим стреса

С обич към тялото

Как да надхитрим стреса и да върнем връзката с душата

Виж повече
Застоялата лимфа и изчистване на лимфната система

Здравето на лимфната система

Как да изчистим лимфата?

Виж повече

В тази статия ще посочим някои типични лоши навици, които могат да са причина да се чувствате уморени, и също ще се спрем на някои прости примери за това как да промените начина си на живот, така че да възвърнете енергията си възможно най-бързо.

1. Пропускате тренировка, когато сте уморени

Пропускането на тренировка, за да пестите енергията си, всъщност работи срещу вас. В изследване проведено от Университета в Джорджия е установено, че възрастни хора, които са здрави, но водят заседнал начин на живот, след като започнали да правят леки упражнения три дни в седмицата в продължение на най-малко 20 минути, след шест седмици се почувствали по-малко уморени и по-енергични. Редовните упражнения увеличават силата и издръжливостта, подпомагат сърдечно-съдовата система да работи по-ефективно, и доставят кислород и хранителни вещества към тъканите. Така че, следващия път, когато се изкушите да се сгромолясате на дивана, не го правете, а просто отидете на разходка, като наблегнете на бързото ходене и ще видите, че няма да съжалявате, че сте отделили време за това.

2. Не пиете достатъчно вода

Дори ако имате слаба дехидратация - даже 2% от нормалната загуба- това оказва влияние върху енергийните нива в организма ви. Дехидратацията води до намаляване обема на кръвта, което прави кръвта по-сгъстена. Това от своя страна затруднява работата на сърцето при изпомпването на кръвта, като забавя процеса на достигането на кислород и хранителни вещества до вашите мускули и органи. За да изчислите нормалните нива на течности, нужни за вас, пресметнете колко е теглото ви и като го разделите на 40, ще получите количеството течности в литри, което трябва да приемате на ден.

3. Не консумирате достатъчно желязо

Недостигът на желязо е причина да сте муден, раздразнителен, слаб и неспособен да се съсредоточите. Това ви кара да се уморявате, защото по-малко кислород достита до мускулите и клетките. Увеличете приема на желязо, за да се намали риска от анемия: наблегнете на храни като постно говеждо месо, боб, тофу, яйца (включително жълтъка), тъмно зелени листни зеленчуци, ядки и фъстъчено масло, и ги комбинирайте с храни с високо съдържание на витамин C (витамин С подобрява усвояването на желязото, когато се приема заедно с посочените храни). Забележка: недостигът на желязо може да се дължи на здравен проблем, така че ако имате симптоми на недостиг на желязо, трябва да се консултирате вашия лекар.

4. Вие сте перфекционист

Стремежът ви да бъдете перфектни, което, нека го кажем честно е невъзможно, ви кара да влагате много повече време и усилия в работата си отколкото е необходимо. Вие си поставяте цели, които са толкова нереалистични, че е трудно или невъзможно да бъдат постигнати, и в края на краищата няма смисъл от това да търсите доволство от постигнатото.По-удачно е да си поставяте срокове за изпълнение на вашите проекти и да се стремите да ги спазвате. С течение на времето, ще разберете, че допълнителното време, което сте посветили на работата си, всъщност не е довело до по-добри резултати.

5. Правите от мухата слон

Ако първата ви мисъл е, че ще ви уволнят, когато вашият шеф неочаквано ви извика на среща, или се страхувате да карате колелото си понеже се тревожите , че ще катастрофирате, тогава вината за "катастрофалното положение" или очакването ви, че винаги ще се случи най-лошото, е изцяло ваша. Това безпокойство може да ви парализира и да ви изтощи психически. Когато усетите, че ви връхлитат такива тревожни мисли, поемете дълбоко дъх и се запитайте колко вероятно е най-лошото наистина да се случи. Излизайте навън, медитирайте, правете физически упражнения, или споделяйте вашите притеснения с приятел и това ще ви помогне да се справите по-добре с притесненията си и да придобиете по-реалистичен поглед върху живота.

6. Пропускате закуската

Храната, която приемате дава енергия на тялото ви и докато спите тялото ви продължава да използва хранителните вещества, които сте консумирали по време на вечерята преди да си легнете като продължава да поддържа кръвообръщението и притока на кислород в тялото ви. Така че, когато се събудите на сутринта, трябва да се заредите с нови хранителни вещества чрез закуската. Пропуснете ли я, ще се чувствате муден. Храненето на закуска запалва мотора на метаболизма в тялото ви. Консумирайте закуска, която включва пълнозърнести храни, постни протеини и полезни мазнини. Добри примери за това са храни като овесени ядки с протеин на прах и малко фъстъчено масло; смути от плодове, протеин на прах, нискомаслено мляко и бадемово масло; или яйца с две препечени филии пълнозърнест хляб и кисело мляко.

7. Храните се нездравословно

Храните, наблъскани със захар и прости въглехидрати (като тези в пакетираните храни или предлаганите по павилионите), са с висок гликемичен индекс (GI), индикатор за това колко бързо въглехидратите вдигат нивото на кръвната захар. Постоянното рязко вдигане на нивото на кръвната захар, последвано от резкия му спад водят до умора през целия ден. Поддържайте нивото на кръвната захар стабилно като приемате постни протеини заедно с пълнозърнести храни при всяко хранене. Пример за такъв добър избор са храни като пиле (печено, не пържено) и кафяв ориз, сьомга и сладки картофи, или салата с пиле и плодове.

8. Трудно ви е да казвате "не"

Да угаждате на другите често е за сметка на собствената ви енергия и щастие. По-лошото е, че това ваше отношение към другите с течение на времето може да ви изпълни с възмущение и яд. Така че, независимо дали учителят на вашето дете има молба да изпечете сладки за групата в детската градина или шефът ви пита дали можете да работите в събота, не е нужно непременно да кажете „Да“. Научете се да казвате "Не" на глас. Ако не сте уверени, то може да тренирате - пробвайте това дори когато сте сами в колата си. Като се чуете да казвате „Не“ на глас ще ви бъде по-лесно да го кажете когато се наложи да го направите следващия път.

9. Офисът ви е разхвърлян

Според някои проучвания отрупаното и в безпорядък бюро ви изтощава психически като намалява способността ви да се съсредоточите и пречи на мозъка ви да обработва информация. В края на всеки работен ден, проверете дали личните ви вещи и служебните документи са добре подредени. Това ще ви помогне да започнете следващия работен ден с положителен старт. Ако вашият офис се нуждае от основно пренареждане, не позволявайте това да ви претовари, а го направете стъпка по стъпка: започнете да подреждате нещата, които най-много се набиват на очи и след това се заемете с бюрото си и подредете шкафовете и чекмеджетата едно по едно.

10. Работите и през ваканцията

Да проверявате електронната си поща, когато би трябвало да релаксирате до басейна или на моравата, ви излага на риск от прегаряне. Като изключите мобилните си устройства и напълно се откъснете от служебните си контакти наистина ще позволите на ума и тялото ви да се подмладят, и ще се завърнете в офиса си зареден с енергия. Когато си осигурите работни паузи и истинска почивка, ще бъдете по-креативни, продуктивни и ефективни, когато се върнете на работа. Така че, забравете за устройствата и колегите, вземете хубава книга, пуснете си приятен филм, заминете на пътешествие, отидете да поплувате или просто релаксирайте като си организирате един ден само за вас, за да се поглезите и да си доставите нужната почивка. А ние можем да ви помогнем с нашите невероятни предложения за релаксиращ или арома масаж, който може да комбинирате и с рефлексотерапия, за да се почувствате като нови и да дадете възможност на тялото да се възстанови от натоварената седмица.

11. Пиете чаша вино (или две) преди лягане

Вечерното питие преди лятане звучи като добър начин да се отпуснете преди да заспите, но този начин лесно може да се обърне срещу вас и да ви навреди. Алкохолът потиска централната нервна система като предизвиква седативен ефект. В крайна сметка алкохолът пречи на добрия сън. Алкохолът създава ефект, обратен на седативния ефект, тъй като навлиза в обменниите процеси чрез метаболизма, което води до рязко покачване на адреналина. Ето защо е по-вероятно да се събудите посред нощ, ако сте пили алкохол преди лягане. Ако желаете да имате добър сън, то спрете приема на всякакъв алкохол до четири – пет часа преди лягане.

12. Проверявате електронна си поща преди лягане

Ярката светлина на таблета, смартфона, или екрана на вашия компютър може да наруши естествения циркаден ритъм на тялото ви чрез потискане на мелатонина, хормон, който спомага за регулиране на съня и циклите на събуждането. Също така, чувствителността към светлината на високотехнологичните играчки може да варира при различни хора, но като цяло, е добра идея да избягвате да ползвате всякакви дигитални технологии за поне два часа преди лягане. Ако не можете да се въздържите да проверите пощата си преди да сложите главата си на възглавницата, в такъв случай поне дръжте мобилното си устройство на разстояние най-малко 60 см от лицето си, за да намалите риска от смущения в съня ви.

13. Разчитате на кофеина да изкарате деня

Да се започне сутринта с чаша кафе за разтърсване и събуждане не е толкова страшно, в действителност изследванията показват, че до три чаши кафе дневно ни се отразяват добре, но неправилният прием на кофеин може сериозно да наруши нашия цикъл на сън и на будност. Кофеинът блокира аденозина, вторичен продукт на активните клетки, който като се натрупва ви кара да спите, обяснява той. В предната статия говорихме и за приема на кофеинови напитки преди сън. Изследване, публикувано в списание на Клиника по Медицина за изследване на съня, посочва, че консумацията на кофеин дори шест часа преди лягане се отразява на съня ни, така че не приемайте кофеин след часовете в ранния следобед и бъдете внимателни към всякакви изненадващи източници на кофеин.

Сподели