1. Червено за фитохимикали
Червените плодове и зеленчуци съдържат фитохимикали, включително ликопен и антоцианини, пигментът отговорен за ярките наситени цветове. Приемането на повече плодове и зеленчуци като малини, червени чушки, ягоди, домати, червени ябълки, боровинки, нар и дини ще ви помогнат като:
- Подобряване на кръвообръщението
- Засилване на метаболизма и обменните процеси в организма
- Намаляване на риска от диабет
- Намаляване на риска от дегенерация на макулата на окото и възрастови изменения, които могат да увредят зрението
- Подобряване на състоянието на кожата
- Намаляване на риска от сърдечни заболявания и инсулт
- Унищожаване на вредните свободни радикали
2. Оранжево и жълто за каротеноиди
Повечето оранжеви и жълти храни са пълни с каротеноиди, растителният пигмент, на който се дължи свежият и слънчев цвят. Каротеноидите са органични пигменти, естествено съдържащи се в растенията и някои други фотосинтезиращи организми. Консумирайте повече моркови, тиква, лимони, манго, портокали, мандаринти, кайсии и сладки картофи, за да подобрите здравето си. Този растителен пигмент действа по следния начин:
- Предпазва кожата от вредното влияние на слънцето и замърсяването
- Подобрява функцията на имунната система
- Подобрява функцията на сърдечно-съдовата система
- Подобрява функцията на половата система
- Засилва зрението и предпазва очите
- Засилва умствената сила
- Намалява риска от различни видове злокачествени заболявания
- Намалява риска от сърдечни заболявания
- Поддържа здравината на ставите
3. Зелено за антиоксиданти
Хлорофилът, пигментът, на който се дължи зеления цвят на растения та, има силата на антиоксидант, който подобрява общото състояние на организма. Консумирането на повече зелени храни и зеленчуци като броколи, киви, маруля, спанак, аспержи, зелени чушки, авокадо, тиквички подпомага следните процеси:
- Заздравяване на тъканите
- Детоксикация на организма и изчиствнане от токсини и шлаки
- Осигуряване на храносмилателни ензими
- Възстановяване на енергията и повишаване на жизнеността
- Превенция срещу ракови заболявания
- Подпомагат функцията на сърдечно-съдовата система
- Стимулират имунната система
- Лекуват простудни заболявания
4. Синьо и лилаво за ресвератрол
Ресвератролът е естественантиоксидант, който се произвежда по естествен път от някои растения.
Тези храни са заредени с антоцианин и ресвератрол, пигментите, които отговарят за тъмния им цвят и на които се дължи много от техните най-големи ползи за здравето. Като включите в храненето си повече къпини, боровинки, патладжан, сливи, лилаво зеле ще си осигурите следните ползи за здравето:
- Дълголетие
- Защита срещу някои видове злокачествени заболявания
- Намаляване на риска от Алцхаймер
- Засилване на паметта
- Предпазване на клетките от увреждане и разрушаване
- Намаляване на риска от ракови заболявания
- Намаляване на възпалените процеси
- Балансиране на сърдечната дейност
- Облекчаване на болки, главоболие, спазми, настинки
5. Белия цвят за общо здраве на организма
Въпреки, че на практика не е цвят на дъгата, растенията с бял цвят носят редица ползи за здравето и следва да се включат във всяка здравословна диета. Ако ядете повече банани, карфиол, чесън, картофи, лук, кокос ще имате следните ползи да здравето ви:
- Подсилване на здравината на костите
- Намаляване на риска от различни сърдечни заболявания
- Понижаване на холестерола чрез съдържанието си на алицин
- Балансират високото кръвно
- Намаляване на възпалителните процеси
- Балансиране на хормоните
- Засилват имунната защита и укрепват имунитета