Готови ли сте да възприемете нов подмладяващ начин на хранене, за да обикнете красивата си освежена кожа?
Храни, които могат да ви помогнат да се отървете от бръчките, тъмните петна и подпухналата кожа. Освен това тези храни са и вкусни, така че подмладяването ви ще е придружено и с приятен вкус.
Домати
Те не са само подходящи за салата или доматен сос, но са богати на витамин С, участващ в изграждането на колагена, който прави кожата ви плътна и стегната. Доматите съдържат ликопен, който освен че може да намали риска от сърдечни заболявания, предпазва кожата от увреждането й от ултравиолетовите лъчи и подобрява кръвоснабдяането й. След 6-седмично редовно приемане на храна с домати, засиленото кръвоснабдяване в тъканите ще ви даде видим резултат и блясък на кожата.
Доматите осигуряват 38% от дневните нужди от витамин C, а витамин С е супер антиоксидант. Необходим е за силна имунна система, сияйна кожа и помага за лекуването на кожни дефекти. Най-добрите източници са черно френско грозде, боровинки, броколи, гуаява, плодове като киви, портокали, папая, ягоди и сладки картофи. Всички те помагат за производството на колаген, който укрепва капилярите, а те го доставят на кожата.
Горски плодове
Боровинките и малините съдържат изключително важни съставки – фланоиди, полифеноли, витамини, пробиотици и тонове антиоксиданти. Унищожават свободните радикали и дори подпомагат регенерацията на клетките за производство на нови клетки. Боровинките са класирани на първо място по антиоксидантна активност от Министерството на земеделието на САЩ в сравнение с 40 други видове плодове и зеленчуци. Антиоксидантите в боровинките ви предпазват от преждевременно стареене, така че добавете половин чаша към вашето кисело мляко или зърнени храни всеки ден. Антоцианините в боровинките подобряват и ефекта от витамин С, съдържащ се в боровинките. Освен това, в сравнение с други плодове, боровинките са и добър източник на витамин Е.
Папая
Яжте папая – тя съдържа мощни антиоксиданти. Папаята е богата на витамини А, В, С, D, Е, и минерали като калий, желязо, калций, фосфор, цинк, мед, магнезий.
Приемайте микс от различни плодове и зеленчуци пет пъти на ден. Бетакаротинът в тиквата, морковите и сладките картофи и лутеинът в къдравото зеле, папаята и спанака, са мощни антиоксиданти, важни за нормалното развитие на клетките на кожата и здравословния тонус на кожата.
Ягоди
Една чаша ягоди съдържа голямо количество витамин С, мощен антиоксидант, който увеличава производството на колагенни влакна, които спомагат за поддържане на кожата гладка и стегната. Повече витамин С може да означава по-малко фини линии: Жените с по-ниски количества са по-вероятно да имат суха, набръчкана кожа. Проучванията показват също, че елагиновата киселина в ягодите, която е богата на антиоксиданти, предпазва еластичните влакна, които предотвратяват увисването на кожата. Освен това са и вкусни!
Ябълки
Кверцетин, антиоксидант в кората на много разновидности ябълки, осигурява силна защита от "изгарящите" UV лъчи, които предизвикват рак на кожата. Някои сортове съдържат изключително голямата доза кверцетин: Monroe, Cortland и Golden Delicious. Следващия път, когато планирате да прекарате времето си на слънце, изберете един от тях, за да започнете деня си (разбира се трябва да нанасяте слънцезащитен крем).
Здравен бонус: В едно проучване на 34 000 здрави жени в менопауза е установено, че яденето на две или повече ябълки седмично в продължение на 1 година намалява риска от смърт от сърдечни заболявания с 15%. Каквото и да сте избрали, не забравяйте да ядете кората, източникът на почти всички антиоксиданти.
Зелен чай
За да имате младежки вид на кожата за възможно най-дълго време вашите клетки е необходимо да се регенерират правилно, защото клетките които се променят могат да доведат до нежелани състояния от неравности до пигментация. Доказано, че той подпомага правилния растеж на клетките и техния жизнен цикъл. Зеленият чай има антиоксидантен ефект дължащ се на катехините. Катехините са съединения, за които е известно, че притежават изключително мощни антиоксиданти и други здравословни свойства.
Кисело мляко и кефир
За да се преборите с зачервяването и възпаленията по кожата е нужно да се приемат храни с повече пробиотици, такива като кисело мляко, което съдържат полезни бактерии. Те подобряват състоянието на кожата ви, както вътрешно, така и външно. Приемайте натурални, непреработени продукти, за да получите максимално съдържание на живи пробиотици. Кефирът е млечен култивиран продукт, подобен на млякото, но има три пъти повече пробиотици от киселото мляко.
Учените все още се опитват да установят връзката между чревните бактерии и състоянието на кожата и проучванията са доказали, че пробиотиците намаляват възпаленията и окислителните неблагоприятни процеси. Проблемни състояния на кожата като акне, атопичен дерматит и розацея могат значително да се повлияят.
Риба
Ако кожата ви е постоянно суха, включете в менюто си храни, които съдържат полезни мазнини - те ще подпомогнат хидратацията на кожата ви отвътре навън. Дивата сьомга има уникално въздействие върху състоянието на кожата, защото е богата на омега-3 мастни киселини. Омега-3 помагат като предпазват кожата от увреждането на ултравиолетовите лъчи-UV и по този начин от преждевременно й стареене и бръчки. Сьомгата съдържа още едно интересно хранително вещество против бръчки: астаксантин. Астаксантинът - екаротеноид, който дава розов цвят на сьомга и е мощен антиоксидант, извличащ свободните радикали, образувани в кожата, изложена на ултравиолетови лъчи. За да получите най-много астаксантин яжте дива сьомга. Нивата на астаксантин са много по-високи в дивата сьомга (особено в кралската сьомга), отколкото в култивираната сьомгата, отглеждана в стопанствата. Освен това дивата сьомга съдържа само ниски нива на ПХБ -полихлорирани бифенили, вредни химикали, които често се срещат в големи количества при отглежданата в стопанствата сьомга.
Умереността трябва да бъде ключът към консумацията на риба. Твърде честата консумация на сьомга и други риби може да ви предразположи към прекомерно излагане на определени токсини - като живак и пестициди, които се съдържат в рибата.
Постарайте се да получавате достатъчно омега-3 и омега-6 мазнини. Това са основни мастни киселини, което означава, че те не могат да се произвеждат в тялото ни и трябва да си ги набавим чрез храната. Омега-3 се съдържат в мазните риби и някои растения като ленено масло, ленено семе, орех и рапично масло.
Ядки
Ядките са друг фантастичен източник на полезни мазнини като омега мазнините. Бадемите също така съдържат витамин Е. Те способстват за борбата против възпалителните процеси и помагат при акне, псориазис и екзема. Всички ядкови плодове са полезни за кожата – бадеми, лешници, фъстъци и шам фъстък – когато се приемат в умерени количества. Вместо шепа чипс когато се почувствате гладни, хапнете шепа смес от ядки и се радвайте на ефекта им и гладката си кожа.
Бразилски орех - източник на селен
Селенът е мощен антиоксидант. Той действа заедно със съдържащите се в него други антиоксиданти като витамини Е и С и е от съществено значение за имунната система. Проучванията показват, че богатата на селен диета може да помогне за предпазване от рак на кожата, увреждане от слънцето и възрастови петна. Един от начините да увеличите приема си е да ядете бразилски орех. Само четири ядки ще осигурят препоръчителната дневна доза. Смесете бразилски орехи с други семена, богати на витамин Е, като закуска или салата. Не забравяйте, че бразилските орехи като повечето други ядки са калорични и затова те трябва да се консумират умерено, особено ако сте загрижени за теглото си.
Лешници – източник на Витамин Е и цинк
Витамин Е предпазва кожата от оксидативно (клетъчно) увреждане и поддържа здравословен растеж на кожата. Храните с високо съдържание на витамин Е включват бадеми, авокадо, лешници, слънчогледови и царевични масла.
Бадеми
Консумирането на шепа бадеми всеки ден повишава нивата на витамин Е, един от най-важните антиоксиданти за здравето на кожата. Ще засилите и овлажняването на кожата - това е добре за тези, които имат суха кожа.
Бонус: Въпреки че ядките са с високо съдържание на калории, жените, които ги ядат най-малко два пъти седмично, са по-малко склонни да наддават тегло от тези, които рядко го правят, което е доказано в едно ново проучване на над 50 000 жени.
Орехи
Тези ядки са изключително богати на алфа-линоленова киселина, омега-3 мазнина, която е ключов компонент на смазочния слой, който поддържа кожата влажна и еластична. Приемът на шепа орехи на ден ви осигурява 100% от препоръчителния дневен прием на алфа-линоленова киселина.
Бонус: Приемането на орехи с вечерята може да доведе до по-добро и лесно заспиване. Доказано е че орехите съдържат мелатонин, хормон, който регулира съня.
Авокадо
Както ядките и рибата, авокадото е много полезно, защото съдържа полезни мазнини, но освен това е и богато на глутатион, който има силно противостареещо действие и се препоръчва при детоксикация, защото авокадото подхранва и овлажнява кожата. Като прогонва токсините, глутатионът помага при акне и бръчки и е доказано, че намалява развитието на някои видове рак. Авокадото (известно също като крушата на алигатора) отдавна е известно със своя принос за здравословна и красива кожа. Този кремообразен, зелен плод е пълен с витамини Е и В-комплекс, които подхранват кожата. Освен това е богато на есенциални мастни киселини, които помагат за овлажняването на кожата, поддържането й мека и гладка. Но това не е всичко - авокадото съдържа и витамин С. В допълнение към това, авокадото обикновено е с ниско съдържание на пестициди и други вредни химикали.
Елда
Елдата е превъзходен източник на рутин, биофлавоноид, който помага на организма да използва витамин С. Рутинът помага също така да се поддържат нивата на колаген в кожата, като прави кожата еластична и твърда. Нещо повече, булгурът от елда е богат на протеини, а той включва и осем основни аминокиселини, които са необходими за възстановяването на кожата. Булгурът от елда може да се използва за направата на вкусна топла закуска като каша, а брашното от елда може да се използва за печива.
Пшеничен зародиш
Писнало ви е от упоритите бръчки и фини линии? Тогава не забравяйте да включите пшеничен зародиш във вашата диета! Пшеничните зародиши съдържат хранителни вещества, които изглаждат кожата. Това е естествено високо съдържание на селен и цинк, два важни микроелементи против бръчки . Също така е източник на витамин В6, който подпомага усвояването на цинка от червата. Той е един от най-добрите хранителни източници на витамин Е, който е от решаващо значение за красивата кожа. На всичко отгоре, това е отличен източник на коензим Q10 и протеин. Опитайте да добавите пшеничен зародиш в хляб, зърнени храни, мюсли, млечни шейкове или палачинки - това ги прави високо хранителни, но е незабележимо допълнение! Когато съхранявате пшеничен зародиш, не забравяйте, че той се разваля бързо поради съдържанието на ненаситени мазнини. За да спазите срока на годност на тази отлична храна против бръчки, я съхранявайте в херметически затворен контейнер на хладно и сухо място, далеч от излагане на слънце.
Яйца
От всички храни, богати на протеини, яйцата са сред най-добрите източници на протеини за хората, които са загрижени за бръчките. Яйцата са особено добър източник на трите големи анти-бръчки аминокиселини, тоест глицин, пролин и лизин. Тези аминокиселини са от съществено значение за производството на колаген и еластин, които дават на кожата текстура и еластичност. С напредването на възрастта производството на колаген и еластин намалява бързо, което може да се появи като бръчки и фини линии в кожата. Освен това яйцата не само са отличен източник на хранителен протеин, но също така осигуряват много важни хранителни вещества, включително витамин А, витамин Е и селен. Те съдържат и желязо, което помага на аминокиселините да образуват силен колаген.
Консумацията само на едно яйце на ден значително увеличава кръвните нива на лутеин и зеаксантин (но не и на холестерола), което може да предотврати дегенерацията на макулата чрез защита на ретината от леки увреждания.
Моркови
Вероятно вече знаете, че морковите са полезни за зрението, но дали знаете, че те също са чудесен зеленчук против бръчки? Морковите са един от най-добрите хранителни източници на бета-каротин - хранително вещество, което е известно, че помага да предпази кожата от увреждане поради свободните радикали при излагане на слънце. Морковите също съдържат витамин С и много други хранителни вещества. При закупуването на тези вкусни кореноплодни зеленчуци, препоръчително е да се избере биологично отглеждани моркови, когато е възможно. Според изследванията, конвенционално отглежданите моркови са сред най-замърсените зеленчуци (по отношение на пестициди и химическо съдържание).
Маруля
Шест листа от нея ви осигуряват повече от 100% от витамин А, който възстановява кожата чрез увеличаване на клетъчното обновяване. Калият в марулята освежава кожата като я обогатява с хранителни вещества и кислород като подобрява кръвообращението. Тази доза от маруля има и допълнителен ефект – намалява подуването на вените на краката.
Какао - тъмен шоколад
Жените, участвали в едно изследване придобили блестяща кожа след пиене на 1/2 чаша тъмен шоколад, благодарение на засиленото кръвообращение. Навикът да приемате какао ежедневно може да подмлади още повече вашето тяло. Жените, които пиели половин чаша какао с високо съдържание на флавоноиди (както и тъмен шоколад) всеки ден в продължение на 12 седмици, имали значително по-мека, по-гладка и по-добре хидратирана кожа.
Зехтин – студено пресован
Тази здравословна мазнина съдържа важни мастни киселини, които помагат на кожата да устои на UV щетите. Есенциалните мастни киселини също са част от клетъчните мембрани, които помагат да се задържи влагата. Тялото не може да синтезира есенциални мастни киселини, така че консумирайте около 1 супена лъжица зехтин дневно, за да поддържате кожата си еластична.
Бонус: Последните изследвания показват, че хидрокситирозолът, компонент в маслиновото масло, понижава холестерола и помага за предотвратяване на затлъстяването и диабета чрез обогатяване на енергийните центрове в клетките.
ОЩЕ ЗА КОЖАТА
Повтарящото се отслабване и възстановяване на теглото може да повлияе негативно върху вашата кожа, причинявайки увисване, бръчки и стрии. Бързите драстични диети често ви лишават и от важни витамини, така че ако прилагате такава диета за дълъг период от време тя ще се отрази неблагоприятно на кожата ви.
Хидратация
Кожата се нуждае от влага, за да остане гъвкава. Дори лекото обезводняване ще я направи тя да изглежда суха, уморена и леко сива. Пийте шест до осем чаши вода на ден - всички течности се влизат в дневните ви прием, но водата е най-добра. Ако работите в офис, дръжте голяма бутилка вода на бюрото си, за да ви напомня да пиете повече вода. Билковите, без кофеин чайове също са добри. Опитайте се да избегнете пушенето и прекомерната консумация на алкохол, защото и двете и състаряват кожата.
Колкото и да се опитваме да й се противопоставим, нашата кожа остарява. Бръчките и възрастовите петна са резултат от постепенното натрупване на уврежданията от слънцето, силни сапуни, химикали и лошо хранене. Уверете се, че спазвате указанията по-горе и се опитайте да включите богати на антиоксиданти плодове и зеленчуци, съдържащи бета каротин, витамини С и Е, цинк и селен. Не приемайте нездравословна храна, както и храни с високо съдържание на захар, като торти и бисквити. Яжте повече сурови зеленчуци, пълнозърнести храни, пресни плодове и риба. Опитайте се да включите храни, богати на селен, като бразилски орехи, ядки от кашу, прясна риба, слънчоглед, орехи и пълнозърнест хляб.
И накрая ...
След като направите промени в диетата си, не очаквайте чудото да се случи за една нощ. Ще минат поне шест седмици, докато новата ви кожа се появи на повърхността, така че видимата полза от диетичните промени ще проличи едва тогава. При постоянни проблематични състояния на кожата, говорете с вашия лекар или помислете дали да посетите дерматолог.