Padmalaya

Запишете час сега

За да скиташ из поляни с цветя, премахни тръните в сърцето си.

~ Руми

 

Масаж

тест

Кой масаж е подходящ за мен?

Как да върнеш баланса, да се заредиш със здраве и с позитивна енергия. Направи теста

Ваучер за

масаж

Подари здраве и релакс

Най-хубавият подарък е здравето, а най-ценните подаръци са тези, които правим за своите любими хора.

Вижте повече

Масажи

и терапии

Вижте повече

Защо е полезен

масажът

Вижте повече

Високо препоръчван от TripAdvisor

Посетете TripAdvisor »

как да надхитрим стреса и да върнем връзката с душата

Аз не съм тялото си, но моето тяло е моят дом. То е връзката със света, в който живея, то чувства, страда и тържествува заедно с мен…

Има много твърдения, че в днешното бързо време губим връзка с душата си, но дали можем изобщо да общуваме с душата, ако нямаме пълноценен диалог с тялото? Виждаме ли сигналите, които то ни изпраща? Чуваме ли безмълвния му шепот? Разпознаваме ли приятелите и враговете му?

Често забравяме, че тялото е единственият кораб, с който плаваме през бурния океан на живота и не можем просто ей така да го заменим при пробойна. Ние, съвременните хора, придобиваме твърде човешкия навик да издевателстваме над физиката си, да неглижираме пристанищата за почивка и нехайно да махаме с ръка: „Не сега, нямам време, друг път…“. Считаме, че това е приемливо поведение, когато нетърпеливо ни побутват деца, кариера, семейни задължения или безкрайна поредица от други сериозни задачи, които „не търпят отлагане“. Така, освен със своите малки възходи и падения, се сдобиваме с големи дози стрес - невидимият властелин на новото време.

Човешкият организъм е перфектно балансирана система. Емоциите непрестанно „говорят“ с тялото и повечето болести и неразположения са резултат от шум в този разговор, от нарушаване на баланса. Хроничният стрес е енергийна отрова – първо се просмуква в ума и в чувствата ни, а след това попива в тялото и го затлачва с боклук. Емоционалните нечистотии отслабват имунната система и даваме накъсо. После хукваме по лекари, правим десетки изследвания, ровим симптоми и диагнози в интернет и се побъркваме още повече. Или пропадаме в друга крайност – започваме да четем твърде много книги за самопомощ, отричаме стреса, игнорираме го, претендираме със свое заучено 24-часово щастие - без почивка, без моменти на тъга, без мигове на страх. Колко изтощително…

Стресът може да се появи отвсякъде, по всяко време – от ситуация, от обстоятелства, от неспокоен ум, от начин на живот. Искаме или не, трябва да признаем, че сме част от свят, в който стресът е неизбежен и често прераства в тревожност. Няма смисъл да лъжем себе си, че той може да бъде унищожен, но може да бъде надхитрен.

За да променим картините на мислите е добре да започнем от тялото. Обичаното тяло става силно и има енергията да доминира над стреса. Тяло, към което се отнасяме с грижа, ласка и любов укротява апокалиптичните сценарии, омиротворява ги и носи спокойствие.

Обичано тяло е тялото, което се движи.
Застоят е неподвижност, равнозначен е на бавно умиране. Според някои проучвания дългото заседяване на едно място, освен че изкривява стойката и води до схващания, съкращава реални години от живота. Oставете колите и тръгнете пеша поне през уикендите. Не бройте стъпки, не го правете насила, ходете за удоволствие. Тичайте, правете йога, скачайте на батут, следвайте собствения си темперамент. Дишайте и разгръщайте потенциала на белия си дроб, вдишвайте момента, не се закачайте за ума, оставете го да се рее, докато се движите в хармония и лекота.

Обичано тяло е тялото, което се смее.
Смехът предпазва сърцето, намалява нивото на кръвната захар, има обезболяващ ефект върху гръбначния стълб и подобрява циркулацията на кръвта. Още повече – продължителният смях може да замести фитнеса като стяга коремните мускули и ни прави тип-топ за плажа или за онова вталено костюмче, което пазим в гардероба. Смейте се често, смейте се искрено и от сърце, без да осъждате, без да се подигравате, смейте се без задръжки, с глас. Смехът е най-приятната зараза, може пък да я прихване още някой, които също има нужда.

Обичано тяло е тялото, което умее да чувства.
Любовта Е винаги, във всичко и навсякъде. Понякога е розова, друг път сивее, но винаги съществува чрез устните, думите, очите, дланите, сълзите… Всичко в този свят опира до любов. Не я заключвайте в себе си, не я превръщайте в страх, омраза или безсилие. Изживявайте я пълноценно! Когато тежи – изкрещете я, изплачете я, но не я дръжте в себе си, защото не ѝ е там мястото. Сълзите са прекрасен начин за хипервентилация и за очистване от ненужни и нежелани емоции.

Обичано тяло е докосваното тяло.
Нахранете го с допир, с приятни усещания и аромати. Ароматерапията повлиява добре много заболявания и подобрява метаболизма. Уханията минават през кожата и взаимодействат с мозъка. Лавандулата изчиства стреса, салвията хидратира, ментата подобрява храносмилането, хвойната действа върху работата на бъбреците, лайката се бори не само с вътрешното напрежение, но и с кожни проблеми и акне, жълтият кантарион побеждава безсъние. Ароматерапията и правилното дозиране на етеричните масла регенерират тялото и рестартират ума.

Различните видове масажи са прераждане за физиката и за психиката. Източните техники, създадени на основата на акупресура и акупунктура, разглеждат тялото като система от медиани, които отговарят за вътрешните органи. Всяка медиана е канал, през който протича жизнената енергия (наричана кундалини, прана, чи или ци). Когато организмът е стресиран или под силно напрежение, тези канали се задръстват от емоционални шлаки. Това възпрепятства свободното движение на „чи“ и ние започваме да боледуваме. Целта на източните масажи е да изчистят блокажите, които пречат на свободната енергийна циркулация и така да върнат нашия тонус и здраве.

Възстановителните и дълбоко-тъканните масажи работят с мускулите и костната система, премахват локалните замърсяванията, отнемат болката и подобряват цялостното поведение на тялото. Бюти и релаксиращите масажи са истинско блаженство. Връщат увереността и чувството наистина да Бъдеш и да се усещаш прекрасно в кожата си.

Най-добрата инвестиция в собственото ни здраве е времето, което отделяме за себе си, моментите, в които съумяваме да се свържем с телата си и чрез тях да достигнем до съкровената си същност - отвъд игрите на егото, далеч от всичко, което не е част от нас. И, когато се появи тъмната сянка на стреса, ще имаме непоколебимостта да му кажем: „Не и този път, благодаря, ти не си част нито от моето тяло, нито от моя ум. Мога да се справя прекрасно без теб. Скрий се някъде и гледай!“

За Падмалая: Теодора Славова

© Масажно студио Падмалая, гр. София. Всички права запазени. Копирането, изменянето, възпроизвеждането, адаптирането и поставането по други сайтове на съдържанието на тази статия, целият й текст или части от него не е разрешено. Можете да споделите статията използвайки иконките за споделяне в долния десен ъгъл или чрез директен линк към тази страница.

Подари сила и енергия, подари настроение и хармония

подарък за мъж

Масажът – перфектният подарък за мъжете, които са истински ценени и обичани!

Повечето подаръци за мъже са скучни, банални или необмислени. Истината е, че да избереш оригинален мъжки подарък е трудна задача.

Вижте повече

Подари внимание и грижа, подари здраве и баланс

подарък за жена

Винаги е време за оригинални подаръци, когато ни е грижа. Без значение дали има повод или не, жените обичат подаръци, направени с отношение и ангажираност.

Жените са сетивни и чувствителни. Те откликват на заобикалящата ги реалност чрез телата си. Женското тяло мигновено реагира на емоции, стрес, преумора или пренатоварване. Именно заради това...

Вижте повече

Чаят - свят на здраве и древно знание

Натурален билков чай по рецепти на Лечителя
Петър Димков

Българският народ е благословен с растения и билки. Възползвайте се от красивите тайни, които растат в нашите земи, проучени и разгадани от Лечителя и селектирани с внимание и любов в ароматен билков чай.

Вижте повече