Запишете час онлайн

На ума, който е тих, говори цялата вселена.

~ Чуанг-Дзъ

Масаж
тест
Кой масаж е подходящ за мен?

Как да върнеш баланса, да се заредиш със здраве и с позитивна енергия. Направи теста

Ваучер за
масаж
Подари здраве и релакс

Най-хубавият подарък е здравето, а най-ценните подаръци са тези, които правим за своите любими хора.

Вижте повече
Масажи
и терапии
Вижте повече
Защо е полезен
масажът
Вижте повече
Високо препоръчван от TripAdvisor
Посетете TripAdvisor »
Как се отразява студеното време на мускулите ни?

Болки в мускулите при студено време, мускулна болка в гърба, кръста, краката или ръцете.

При студено време мускулната болка е много често срещан проблем. Болките в мускулите на гърба, краката или ръцете се изострят през зимния сезон. Няма значение дали сте спортист, активни сте само през уикенда, посещавате фитнес или правите много малко упражнения, мускулната болка и дисфункцията могат драстично да повлияят на качеството на живота ви. Промените във времето могат да предизвикат или влошат съществуващите проблеми в мускулите, особено при студено време през есента и зимата. По-студеното време може да влоши или да доведе до появата на мускулни и ставни болки по няколко начина.

Как студеното време се отразява на мускулите и ставите?

По-студените месеци са характерни с по-ниско атмосферно налягане. По-ниската температура на въздуха причинява свиване на въздуха, което води до по-ниско налягане. По-ниското налягане на въздуха може да доведе до разширяване на меките тъкани около ставите и да създаде ограничение в ставите. Това може да причини болки в ставите и болки в мускулите. Мускулите също се свиват при по-студено време и са по-податливи на дехидратация, крампи и спазми. Затова сесиите за загряване и разтягане във фитнеса са толкова важни при по-ниски температури.

Как студеното време влияе на вече съществуващите състояния?

Фибромиалгията и артритът са само две от многото състояния, които ни правят по-податливи на въздействието на студеното време понеже ставите и мускулите вече изпитват проблеми, а промяната в температурата засилва болката. Тъй като страдащите от артрит вече имат подути стави, когато меките тъкани се разширяват около ставите, това причинява повече натиск и болка, отколкото при някой със здрави стави и мускули.

Как студът може косвено да засегне мускулите и ставите?

Въпреки че е може да е мит, че студеният въздух причинява настинка и грип, има някои косвени признаци, показващи че студеният въздух може да ви направи по-податливи да изпитвате симптоми и болки в мускулите и ставите, които често идват с вирусите. Когато сте болни, тялото ви повишава вътрешната си температура за да затрудни оцеляването на вируса и това създава възпаление, което води до мускулни болки. Хората обикновено са по-малко активни при по-студено време, пият по-малко вода и прекарват повече време на закрито в пространства със застоял въздух, където лесно може да се предават вирусите. Всичко това допринася за по-често заболяване и води до мускулни болки в гърба, кръста, мускулни болки в краката или ръцете.

Какво можете да направите, за да предотвратите мускулните болки?

За да предотвратите мускулни болки при по-студено време, винаги се разтягайте и правете загряваща сесия преди тренировка, за да бъдат мускулите ви добре хидратирани, отпуснати и готови за работа. Ако не посещавате фитнес, то правете упражнения в къщи. Затопляйте мускулите си, като носите повече топли дрехи, за да предотвратите свиване на мускулите на студа, и практикувайте добри общи здравословни и хигиенни навици, за да предотвратите разболяване.

Поддържайте мускулите си устойчиви през студените зимни месеци с масаж

Студеното време ни държи предимно вкъщи и на закрито. Когато е студено може да е изкушаващо да се въздържите от редовните физически упражнения. По-къси дни, по-дълги нощи, ниски температури – всичко това води до по-малко движение през зимата.

Събудете мускулите си чрез масаж

Бездействието може бързо да започне да се отразява на мускулната ви сила и гъвкавост. По-малко движение може да доведе до скованост и намалена подвижност, което засилва вероятността да получите нараняване, когато решите да сте по-активни физически. Ако прекарвате по-малко време на открито или не поддържате редовна фитнес активност през зимата, помислете за масаж като част от вашия план за добър мускулен тонус. Възстановителният, но ободряващ масаж може да поддържа мускулите ви релаксирани и еластични през тези студени месеци с по-ниска физическа активност.

Направени са много проучвания за ползите от масажа за поддържане на гъвкавостта на мускулите. Доказано е, че масажът може да подобри гъвкавостта, мобилността и възстановяването на мускулите. Едно от направените проучвания измерва подобренията в гъвкавостта на подколянното сухожилие чрез масаж. Това проучване показа ролята на подколянното сухожилие при мобилността – ниската гъвкавост в тази голяма мускулна група може драстично да повлияе негативно на правилното му функциониране, повишаване на нараняванията и намаляване на основната мобилност.
При проучването са наблюдавани значителни подобрения в гъвкавостта при участници при които чрез масаж са постигнати стегнати мускули на подколянното сухожилие и дори по-добри резултати когато масажът е комбиниран със съответните подходящи упражнения.

Ползите от масажа през зимните месеци

Гъвкавостта не е единствената причина да включите масажа към начина ви на живот през зимата.

Студеното време може да повлияе на имунната ви система и устойчивостта ви към многото вируси, които са в изобилие през зимата. Масажът е свързан с подобрен имунен отговор, особено дълбокотъканният масаж. В проучване, публикувано в Journal of Alternative and Complementary Medicine, участници, на които е прилаган масаж веднъж или два пъти седмично, имат подобрени нива на биологичните маркери на имунната система, а при тези, които са имали по-чести масажи, резултатите са били дори по-високи.

Друга полза от масажа, освен подобрената гъвкавост и имунитет, е борбата със зимната депресия. Много хора изпадат в депресия през зимата. Масажната терапия може да освободи серотонин и ендорфини и да подобри психическото ви състояние през зимните дни.

Загряване на мускулите с терапевтичен масаж

Не позволявайте на зимата да ви попречи да сте здрави. Ако можете да направите нещо, за да подобрите физическото и психическото си здраве, няма ли да го обмислите? Чрез масажната терапия можете да поддържате мускулите си еластични и гъвкави през тези по-малко активни месеци, като заедно с това подсилвате имунната си система и повишите настроение си. Освен това, масажът е приятно изживяване, което ще ви накара да излезете навън и да се възползвате от приятната релаксация и отмора като се насладите на масажа върху топлата удобна масажна кушетка.

Нашите опитни масажисти могат да ви помогнат да съживите мускулите и тялото си през студения зимен сезон. Обадете се днес, за да уговорите час за масаж, за да започнете да подготвяте и подмладявате мускулите си за пролетта!

© Масажно студио Падмалая, гр. София. Всички права запазени. Копирането, изменянето, възпроизвеждането, адаптирането и поставането по други сайтове на съдържанието на тази статия, целият й текст или части от него не е разрешено. Можете да споделите статията използвайки иконките за споделяне в долния десен ъгъл или чрез директен линк към тази страница.
Дължите си момент хармония
Чуйте мъдрия език на тялото си
Намерете здравето и баланса
Запишете час сега