Ние малко познаваме собствения си организъм, оная чудна човешка машина, която работи безспирно, и смятаме, че тя мъчно се разваля, или ако се развали, сама от себе си се поправя.

~ Петър Димков

Ишиас - Болка при невралгия на седалищния нерв

как да облекчим болките при Ишиас

Изпитвате ли онзи момент, в който се чувствате затиснати и стегнати от болката на ишиас? Това не е просто болка. Това е като дълга, усукана верига, която ограничава вашето движение и ви лишава от радостта в живота. Но ние имаме една тайна за вас - Начин за освобождаване от тази верига. А тайната е... Как истинският професионален масаж ще ви помогне за облекчаване на болката от ишиаса. Често подценяваната болката от ишиас затваря вратите към дейности, които ни доставят удоволствие - ходенето, бягането, дори простото ставане от стола може да се превърне в трудност. Масажът разблокира тези врати, освобождава затиснатите нерви и позволява на вашето тяло да се движи свободно и без болка. 

Ишиас. Болка в седалищния нерв. Невралгия. Болка в бедрото, прасеца и стъпалото.
А може и без болка
от БлогаРазгледай още...

Подмладяване за мускулите

Грижа за тялото в дълбочина

Дълбокотъканен масаж София - Грижа за мускулите
избрано на фокус
Виж повече
Още статии
Болки в гърба и болки в кръста

Болките в гърба и болките в кръста

Защо пренебрегваме болката в гърба и кръста?

Виж повече
Поставяне на вендузи - София - Вакуум масаж. Ползи от масаж с вендузи.

Как Вендузите помагат на здравето?

Вендузотерапията - предимства и ползи

Виж повече
Хронични болки, неврологични заболявани, мускулни болки.

Какво знаем за хроничните болки?

Болки в гърба, кръста, ставите. Ишиас, плексит, невралгия.

Виж повече
Застоялата лимфа и изчистване на лимфната система

Здравето на лимфната система

Как да изчистим лимфата?

Виж повече

Ишиас: Какви а причинете и симптомите?

Представете си нерв, толкова голям и мощен, че обикаля цялото ви тяло от гърба надолу до пръстите на краката. Това е седалищният нерв. Когато този нерв се раздразни или прищипе, болката може да бъде непоносима. 

Ишиасът е състояние, което засяга много хора, причинявайки болка, дискомфорт и понякога сериозни нарушения в ежедневните дейности. Разбирането на това състояние, неговите причини и ефективните методи за облекчаване на симптомите може значително да подобри качеството на живот при болката от ишиас.

Какво е Ишиас?

Ишиасът не е диагноза, а по-скоро симптом и се отнася до болка, която се появява по дължина на седалищния нерв, най-дългия и широк нерв в тялото, който се простира от долната част на гръбнака, през седалището, бедрата, долните крайници и достига чак до стъпалата. Болката обикновено засяга едната страна на тялото и може да варира по сила от лека до изключително силна и пробождаща.

Защо Боли Ишиасът - Невралгия на седалищния нерв?

Болката от ишиас обикновено се дължи на прищипване или възпаление на седалищния нерв, дегенеративни промени в тъканите,  дистрофията на хрущялите на междупрешленните дискове, шипове, натиск върху гръбначномозъчните нерви, фактори на начина на живот, като обездвижване и затлъстяване.

Ето най-честите причини за появата на ишиас:

 • Дискова херния: Протрузия на диска в гръбначния стълб може да оказва натиск върху седалищния нерв. 

 • Спондилолистеза: Става дума за приплъзване на един гръбначен прешлен спрямо друг, най-често в резултат на дегенеративни изменения, които се слуват с възрастта, което също може да доведе до натиск върху седалищния нерв.

 • Шипове (остеофити): Остеофитните образувания са често срещани с напредване на възрастта и са част от дегенеративните промени, които настъпват в гръбначния стълб. Това може да доведе до стесняване на отвора, откъдето излизат нервните корени и да създаде натиск, който от своя страна да доведе до дразнене на нервните коренчета.

 • Стеноза на гръбначния канал: Стесняване на гръбначния канал, където минават нервите, особено при хора над 55 години.

 • Пироформен синдром: Musculus piriformis ( от латински “крушовиден мускул“). Синдромът на Пириформис е състояние, при което пироформисният мускул в таза прищипва седалищния нерв или се получава мускулен спазъм в така наречения "крушовиден" мускул; Усеща се изтрпъване и болка в задната част на бедрата, която може да слиза до прасеца и стъпалото. Често може да се обърка с болка от Ишиас.

 • Мускулни спазми: Мускулните спазми са често срещани при болките в кръста и ишиаса, особено ако има наличие на дискова херния. Мускулните спазми може да доведат до възпаление, което е естествен начин на тялото да предпази чувствителния гръбначен стълб от прекомерно движение. 

 • Бременност: Допълнителното тегло и натискът върху таза могат да причинят болка. Бременността е свързана със значителни промени в структурата на таза и стабилността на връзките поради хормоналните промени, които настъпват в тялото. Тези промени могат да създадат компресия върху гръбначния стълб и да инервират коренчетата, причинявайки ишиасни болки.

 • Обездвижване и заседнал начин на живот: Фактори като затлъстяване, тютюнопушене, диабет и липса на физическа активност също увеличават риска от ишиас. Затлъстяването върви ръка за ръка с липсата на физическа активност и обездвижване. Наднорменото тегло увеличава риска от ишиас с 30%, като също е свързано с повишен риск от диабет. Това от своя страна прави диабета друг рисков фактор за развитие на ишиас.

Какви са симптомите при болка от ишиас?

 • Болка: Обикновено се усеща от долната част на гърба и се простира от бедрото към прасеца и стига до стъпалото. Може да бъда тъпа и постоянна или остра "електрическа" болка.

 • Изтръпване и мравучкане: Усещане за изтръпване в засегнатите райони.

 • Слабост: Намалена мускулна сила в крака или стъпалото.

 • Скованост: Болка, която се влошава при седене. Дългото седене често усилва симптомите при ишиас.

Как масажът ще помогне да се облекчи състоянието на Ишиаса?

Най-после стигаме до хубавата част. Масажът не е просто лукс за тези, които могат да си го позволят. Той е необходимост за тези, които искат да се освободят от оковите на болката и ще превърне неудобството от неразположението в удоволствие.

Масажът е ефективен начин за облекчаване на симптомите на ишиас, особено когато е част от интегриран подход за лечение. 

 • Намаляване на мускулното напрежение: 
  Масажът деликатно облекчава зоните на напрежение, свобождавайки натиска върху седалищния нерв. Помага за отпускане на мускулите около гръбнака и в тазовата област.

 • Подобряване на кръвообращението: 
  Увеличаването на кръвообращението чрез масаж подобрява възстановяването на тъканите и намалява възпалението.

 • Стимулиране на ендорфините: 
  Масажът може да стимулира производството на ендорфини, които са естествени обезболяващи за тялото.

 • Третиране на скованите мускули:
  Чрез внимателно масажиране на областта около седалищния нерв, масажът може да помогне за освобождаване на натиска, който е причинен от възпалените или напрегнати мускули. Това облекчава болката, като се намалява директното дразнене на нерва.

 • Увеличаване на мобилността: 
  Болката от ишиас често води до ограничена мобилност и скованост на тялото. Масажните техники могат да увеличат диапазона на движение и гъвкавостта в долната част на гърба и краката, което позволява по-лесно и по-малко болезнено движение. С всяка следваща сесия вашето тяло става по-гъвкаво и свободно.

 • Редуциране на стреса и напрежението: 
  Масажът умее да елиминира стреса, оставяйки ви в състояние на истинска почивка и блаженство. Стресът и напрежението могат да усилят начина по който тялото възприема болката и да допринесе за физическо напрежение. Масажът спомага за отпускането на тялото и мускулите и значително намалява емоционалния стрес и физическото напрежение, като по този начин намалява и усещането за болка.

 • Активиране на самолечението на тялото: 
  Като бутон за рестартиране, масажът възстановява тялото и духа. Масажът не само облекчава симптомите, но и подпомага естествените възстановителни процеси на тялото, като стимулира кръвообращението и подобрява доставянето на кислород и хранителни вещества така необходими на засегнатите мускули и нервни тъкани.

Профилактика при Хронична болка на седалищния нерв

Редовният масаж може да предотврати по-нататъшно влошаване на симптомите и да намали вероятността от повторение на болката.

Не чакайте болката при ишиас да стане непоносима. Масажът не е просто за релакс. Той е ключът към вашето освобождаване от болката и връщане към живота, който обичате. Редовните масажи могат да предотвратят връщането на симптомите и да ви помогнат да поддържате тялото си в оптимално добро състояние.

Персонализирано лечение: Квалифициран масажист може да оцени вашето състояние и да приложи специфични масажни техники, които са най-подходящи за вашите нужди. 

Комплементарно лечение: Масажът може да се комбинира с други лечебни подходи, като физиотерапия или медикаментозно лечение, за максимално ефективно облекчение на болката. Важно е да се консултирате със здравен специалист, за да разберете как да  интегрирате масажа във вашето лечение.

Вашият път към по-малко болка и повече живот започва с едно решение. Това решение е качествения масаж. Осовободете се от болката, защото наистина го заслужавате. Нека животът ви бъде пълен с радост, свобода и движение.© Център за масаж Падмалая, гр. София. Всички права запазени. Копирането, изменянето, възпроизвеждането, адаптирането и поставането по други сайтове на съдържанието на тази статия, целият й текст или части от него не е разрешено. Можете да споделите статията използвайки иконките за споделяне в долния десен ъгъл или чрез директен линк към тази страница.

Сподели