Не отивай там, където пътят може да те отведе; вместо това иди там, където няма път и остави следа.

~ Ралф У. Емерсън

Защо терапия с вендузи вендузолечение или вакуум масаж?

Поставянето на вендузи в помощ на тялото

Как вендузотерапията може да работи за здравето ви? През последното десетилетие терапията с вендузи придоби голяма популярност, а доказателство за това са тъмните лилави кръгове, все по-често забелязвани върху телата на доста известни личности и спортисти. Терапията с вендузи може да бъде в помощ на  спортисти, които желаят да подобрят постиженията си, както и на всички, които искат да подобрят общото си здравословно състояние и да се справят с напрежението и болките в тялото или сезонните настинки. Вендуите може да се използват и при акупунктура или при работа с меридианите.

cupping massage sofia. vacuum massage therapists
От древни времена
от БлогаРазгледай още...

Енергийните блокажи

Застоялата енергия - да изчистим живота си

енергийните блокажи
избрано на фокус
Виж повече
Още статии
Хронични болки, неврологични заболявани, мускулни болки.

Какво знаем за хроничните болки?

Болки в гърба, кръста, ставите. Ишиас, плексит, невралгия.

Виж повече
Масаж на стъпалата и масаж на краката | Център за масаж Падмалая, София

За ползите от рефлексотерапията

С какво помага масажа на стъпалата?

Виж повече
Застоялата лимфа и изчистване на лимфната система

Здравето на лимфната система

Как да изчистим лимфата?

Виж повече

Защо терапия с вендузи, вендузолечение или вакуум масаж?

Тази практика на традиционната китайска медицина има много прилики с ефектите от акупресурата, акупунктурата и гуа ша, при които се прилага физическа интервенция с цел балансиране и улесняване на потока на жизнената енергия Чи. Тази популярна днес практика датира още от най-ранните медицински записи и за нейното прилагане има данни в историческите записи на много култури. Терапията с вендузи е спомената в "Еберс Папирус", най-старият медицински текст в света и древните египтяни може би първи са използвали лечение с вендузи.

Как действа лечението с вендузи?

Традиционните китайски лекари са използвали вакуумния натиск за лечение на мускулно напрежение, болка и дихателни заболявания, което се вижда от данните за медицински практики по онова време. Днес терапевтите практически извличат въздуха от стъклени или пластмасови чашки с ръчни помпи, въпреки че традиционният метод, който включва нагряване на чашките, все още се прилага.

Когато вендузите се нагряват и поставят върху кожата, въздухът вътре се разширява и изтегля. Тъй като чашките се охлаждат, се създава засмукване и това засмукване държи чашките плътно към кожата, като засмуква въздуха и изтегля кожата в чашката, като разтяга и отпуска тъканите. Подобно на техниката при гуа-ша, вендузите увеличават притока на кръв към повърхността на тялото, предизвиквайки хормонални реакции, които подпомагат облекчението от болките и борбата с възпалението.

Какви симптоми се третират с вендузи и кога се прилага масаж с вендузи?

Египтяните са използвали вендузите за лечение на болка, световъртеж, треска. Те са ги използвали и за стимулиране на апетита и ускоряване на естествения процес на лечение. Днес знаем, че вендузите освобождават мускулни сраствания, отпускат меките тъкани (така че токсините да могат да се отделят и проблемните зони да се лекуват по-бързо) и стимулират лимфната система.

Лечение с вендузи се прилага още за следните проблеми:

  • Синузит, бронхит и астма
  • Имунни разстройства
  • Храносмилателни заболявания
  • Мигрена
  • Депресия

Какво е Чи?

Енергията Чи (също "ки"или „ци“) е много дискутирана тема. Думата се отнася до жизнената енергия във всички нас и живите същества в света, в който живеем. Чи е основна сила на всяко едно движение. Всички явления във Вселената са резултат от движението и изменението на Чи.
Древните източни народи вярвали, че ако човек има добра и силна енергия, никаква болест не може да го сполети. Те се стараели да развиват жизнената енергия до най-високото ниво, за да бъдат винаги в добро здраве. В китайската медицина състоянието на енергията и нейният баланс е от съществено значение. Всяко живо същество има нужда от енергия и всяко едно действие, което извършваме като физическа активност, мисли, емоции черпи от нашата Чи. Колкото по натоварен и стресиран е човек, толкова по-ниско е неговото Чи, затова е необходимо да търсим начини за презареждане (медитация, упражнения, движение, масаж, почивка, дишане), за да бъдем винаги здрави, в кондиция и хармония.

Нараства популярността на терапията с вендузи през последните години?

По време на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. много спортисти от САЩ използват терапия с вендузи за по-бързо възстановяване във интервалите между състезанията и тренировките. Многократните олимпийските медалисти по плуване, Майкъл Фелпс и Натали Кашлин казват, че са използвали терапия с вендузи, за да подобрят представянето си и след това стават символи на възраждането на терапията с вендузи. Александър Надур, олимпийски гимнастик, казва, че за него терапията с вендузи е неговата най-ефективна „тайна“ за здраве и добра форма.

По какво се различава модерната вендузотерапия от традиционната терапия с вендузи?

Много актьори и известни личности са забелязани със светло червени следи от вендузи и са споделили мнението си за използването на тази терапия за поддържане на физическото им здраве. Тяхното положително мнение за вендузите става стимул за много хора да поискат от своите терапевти–масажисти да използват вендузи при сеансите по време на лечебните масажи. Крис Мартин, Гуинет Полтроу, Дженифър Анистън, Кели Озбърн и Виктория Бекъм са прибягвали до вендузи и са доказателство за популярността на тази традиционна терапия.

Практикуващите терапевти на Запад използват вендузите като самостоятелна терапия, докато практикуващите традиционна китайска медицина терапевти обикновено използват това лечение в комбинация с различни други диагностични процедури, съвети за правилно хранене и подобряване на цялостното здравословно състояние.

Хората на запад разчитат на ефекта от вендузите за да отпуснат мускулите си и да увеличат притока на кръв, докато хората, които живеят или идват от източните части на света, по-често търсят ефекта от вендузите за да освободят блокираната енергия и да увеличат потока на Чи.

Какво да очаквате от терапия с вендузи или така наречения вакуум масаж

Тези, които прибягват за първи път до терапия с вендузи, вероятно ще имат много въпроси относно прилагането й и ползите от вендузолечението. Споделете вашите въпроси и всички резерви по отношение на тази терапия с вашия практикуващ терапевт-масажист.

Вашият терапевт първо ще приложи лек общ масаж, като използва допълнителен натиск върху зоните на тялото, предназначени за сесията с вендузи.
Типичната сесия с вендузи – вакуум масаж включва стационарни чашки, които се поставят върху раменете, гърба, бедрата и краката. Терапевтът може да използва между четири и шест чашки наведнъж, като ги оставя прикрепени към тялото за около 10 минути. След това чашките се поставят върху други области на тялото, където е необходимо или по желание на клиента. След като извърши няколко процедури с вендузи, терапевтът може да направи дълбокотъканен масаж, за да улесни по-нататъшното освобождаване на мускулите на тялото.

Съображения при масаж с вендузи

Клиентите може да почувстват някои леки „ужилвания“ когато терапевтът поставя вендузите. Плъзгащите се чашки могат да причинят лека до умерена болка. Може би най-забележителният аспект на терапията с вендузи са големите червеникаво-лилави кръгли петна по кожата, които се задържат приблизително една седмица и постепенно изчезват. Въпреки това, много хора смятат, че тези преживявания си заслужават усилията. Всъщност клиентите често споделят, че след масажите им с вендузи настъпва болкоуспокояващо облекчение и то трае по-продължително, отколкото след стандартните сеанси с масаж.

© Център за масаж Падмалая, гр. София. Всички права запазени. Копирането, изменянето, възпроизвеждането, адаптирането и поставането по други сайтове на съдържанието на тази статия, целият й текст или части от него не е разрешено. Можете да споделите статията използвайки иконките за споделяне в долния десен ъгъл или чрез директен линк към тази страница.

Сподели